
Często spotykam się z opinią, iż rzadkie spożywanie ryb wynika po prostu z braku pomysłu na przygotowanie ich. Jeśli i Wy zgadzacie się z tą opinię, to być może dzisiejsza propozycja sprawi, że dania rybne częściej zagoszczą na Waszym stole :)
Do przepisu nada się w zasadzie każda biała ryba (chociaż nie widzę przeciwwskazań, by użyć też łososia), a jeśli chcecie skrócić czas przygotowania do minimum, upieczcie ją dzień wcześniej.
Pamiętajcie również, by wybrać makaron, który będzie zawierał na opakowaniu informację, iż nie wymagane jest wcześniejsze obgotowanie.

Składniki:
* 1 opakowanie cannelloni
Farsz:
* 1 kg dorsza lub innej białej ryby (filet bez skóry, waga przed pieczeniem)
* 500 g mascarpone
* 3-4 łyżki słodkiej śmietanki
* 1 spory pęczek kopru
* 1 duży por
* 2 łyżki masła
* 1 płaska łyżeczka dowolnej przyprawy do ryb
* sól i pieprz do smaku
Sos:
* 750 ml mleka 3,2%
* 75 g masła
* 75 g mąki
* 2 spore szczypty gałki muszkatołowej
* sól i pieprz do smaku
Pora kroimy w cienkie półplasterki i obsmażamy na maśle do czasu aż zmięknie i znacznie zmniejszy objętość.
Rybę oprószamy przyprawą, układamy w delikatnie natłuszczonym naczyniu i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy ok. 15 -20 minut, w zależności od jej grubości.
Przestudzoną rybę mielimy lub rozdrabniamy w malakserze, a następnie łączymy z porem, mascarpone, śmietanką i drobno posiekanym koperkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem nadziewamy surowe rurki. Następnie przygotowujemy sos.
Masło topimy w garnku z grubym dnem, po czym dodajemy mąkę i cały czas mieszając rózgą przesmażamy całość przez około pół minuty. Następnie, nadal dość energicznie mieszając, cienkim strumieniem dolewamy mleko i doprowadzamy sos do wrzenia. Po zdjęciu z palnika dodajemy przyprawy.
Na spodzie średniej wielkości naczynia żaroodpornego rozsmarowujemy 1/3 sosu. Układamy na nim pierwszą warstwę rurek i przykrywamy je kolejną warstwą sosu. Następnie układamy drugą warstwę i przykrywamy ją resztą sosu.
Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 30 minut. Następnie zdejmujemy pokrywę i dopiekamy kolejne 15 minut.
Smacznego :)
Opublikowano: 17 maja 2017