12

Cannelloni z tuńczykiem i ricottą


Dziś chciałabym Wam zaproponować bardzo prosty sposób na szybki obiad. Przygotowanie go zajmie Wam kilka minut, a efekt z pewnością zadowoli wszystkich, którzy lubią zarówno tuńczyka jak i połączenie makaronu z rybą. Kilka lat temu wypróbowałam takie połączenie jako sos do spaghetti (zamiast ricotty, użyłam kremówki, by sos był rzadszy), a tym razem postanowiłam nafaszerować nim cannelloni. 

Ricottę możecie zastąpić mascarpone lub zwykłym serem twarogowym z wiaderka - jak na sernik. Ważne też jest, by nie użyć do tego przepisu tuńczyka w oleju, ponieważ wtedy farsz będzie bardzo tłusty. 

Składniki:

* 20 rurek cannelloni

Farsz:

* 3 puszki tuńczyka w zalewie 

* 400 g ricotty 

* 4 ząbki czosnku

* 1 pęczek natki pietruszki

* sól

* pieprz

Sos:

* 200 ml kremówki

* 1 kulka mozarelli (100g)

* sól, pieprz, gałka muszkatołowa - do smaku

Tuńczyka mocno odciskamy z zalewy i łączymy z serem, przeciśniętym czosnkiem, drobno posiekaną pietruszką, solimy i pieprzymy do smaku.

Powstałą masą nadziewamy rurki i układamy je w naczyniu żaroodpornym. 

Śmietankę łączymy ze startym na dużych oczkach serem i doprawiamy do smaku. Powstałym sosem zalewamy makaron. 

Cannelloni wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 40 minut (tylko ostatnie 15 minut bez przykrycia alby ser nie spiekł się zbyt mocno a makaron nie wysechł).

Smacznego :)

 



Przepis własny


Opublikowano: 13 września 2011
Kategoria: Ryba, Makaron, Zapiekanki
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (12)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
16.03.2012 08:56 odpowiedz
Miło mi, że smakowało :) Pozdrawiam
hippo55
hippo55
16.03.2012 08:55 odpowiedz
Zrobiłam a nawet dwa razy :) Pyszne po prostu! Drugi raz zmodyfikowałam przepis o dodanie kilku suszonych pomidorów :) Dziękuję i pozdrawiam.
dalida_pl
30.11.2011 20:13 odpowiedz
Dla mnie Canelloni jest najlepszym daniem "makaronowym" ;)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
06.11.2011 22:35 odpowiedz
Robercie - moim zdaniem to zależy :) Znam mężczyzn, którzy spokojnie sami zjedzą taką porcję, ale ja ją robiłam z przeznaczeniem dla 2 osób :) To na prawdę nie jest duża porcja.
Robert
Robert
06.11.2011 21:50 odpowiedz
Witaj Kasiu, chciałbym zapytać na ile osób jest przewidziany ten przepis?
Pozdrawiam.
jolantaszyndlarewicz
13.09.2011 21:46 odpowiedz
Pyszny obiadek:) poproszę o porcyjkę, ale taką solidną Kasiu:)
shaday
13.09.2011 17:11 odpowiedz
O kurczę! Z chęcią wprosiłabym się do Ciebie na taki obiad. :)
elau66wr
13.09.2011 13:51 odpowiedz
Normalnie Cię uduszę, wiesz jaka jestem makaronowa, a tu jeszcze godzina w pracy i druga na powrót. Mi też cieknie ślinka mniam, mniam
bbbeatrycze
13.09.2011 12:51 odpowiedz
Uwielbiam makarony! wszystkie! Jednak zaczynam dbać o figurę, więc powinnam je ograniczać. Czytając ten przepis, bardzo tego żałuję...
burczymiwbrzuchu
13.09.2011 12:45 odpowiedz
Wygląda bardzo apetycznie i do tego ta ricotta! W takich momentach doceniam tuńczyka :)
judik1119
13.09.2011 09:41 odpowiedz
Wygląda pysznie, chętnie skusiłabym się na takie połączenie:) Do tej pory faszerowałam cannelloni mięsem mielonym i zapiekałam w sosie pomidorowym, dlatego Twoja wersja mi się tak podoba:)
evita0007
13.09.2011 08:44 odpowiedz
O rety az slinka cieknie. Zlituj się Kasiu schowaj to danie :-)))