2

Cannelloni z pieczarkami i szpinakiem




Dziś przepis na być może niezbyt wyszukane, ale za każdym razem zachwycające nas swoim smakiem danie do którego bardzo chętnie powracamy, zwłaszcza gdy w lodówce gromadzi się nadmiar zakupionych bez konkretnego pomysłu pieczarek :)

Składniki na 250 g makaronu (24 rurki):

* 1 kg pieczarek

* 400-500 g świeżego szpinaku


* 250 g ricotty

* 3 duże ząbki czosnku

* 1 duża cebula

* 2 łyżki masła

* 2 szczypty gałki muszkatołowej

* sól i pieprz do smaku

Sos:

* 500 ml mleka

* 150 ml kremówki

* 50 g masła

* 50 g mąki

* 100-150 g sera gorgonzola

* 2 szczypty gałki muszkatołowej

* sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

* 1 opakowanie cannelloni (przy zakupie zwróćcie uwagę, czy na opakowaniu widnieje informacja, iż nie wymagają one wcześniejszego obgotowania)


Posiekaną cebulę podsmażamy do miękkości na łyżce masła, a następnie dodajemy do niej pokrojone w cienkie półplasterki pieczarki i kontynuujemy smażenie do czasu, aż z grzybów odparuje nagromadzona w garnku woda. Podsmażone pieczarki doprawiamy solą oraz pieprzem i przekładamy do miski.

W tym samym rondelku rozpuszczamy drugą łyżkę masła i podsmażamy na niej szpinak. Kiedy tylko szpinak zmniejszy objętość dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek oraz gałkę muszkatołową i szczyptę soli. Szpinak podsmażamy do czasu aż odparuje z niego woda i mocno zmniejszy swoją objętość, a następnie przekładamy go do miski z pieczarkami, do której dodajemy również ricottę. Całość mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

Gotowym farszem napełniamy surowe rurki makaronowe.

W garnku z grubym dniem topimy masło i dodajemy do niego mąkę. Podsmażamy razem nie dłużej niż 20 sekund, cały czas mieszając trzepaczką, po czym dodajemy mleko oraz kremówkę. Aż do momenty zgęstnienia i zagotowania się sos energicznie mieszamy trzepaczką, aby uniknąć powstania grudek. 

Kiedy sos zacznie się gotować zdejmujemy go z ognia, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, a następnie dodajemy gałkę oraz drobno pokruszony ser. Jeśli sos będzie bardzo gęsty, dodajemy 50-70 ml mleka.

Dno oraz boki naczynia żaroodpornego smarujemy olejem, a następnie dno naczynia pokrywamy 1/3 sosu. Na sosie układamy nafaszerowane rurki i przykrywamy je resztą sosu. Naczynie szczelnie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy 40 minut, a następnie naczynie odkrywamy i dopiekamy jeszcze przez około 4-5 minut na opcji grill.

Smacznego :)


Opublikowano: 30 października 2016
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (2)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
02.11.2016 18:50 odpowiedz
Obawiam się, że jeśli tak ciasno ułożymy zwinięte ciasto francuskie (dodatkowo z dość wilgotnym farszem) i zalejemy je sosem, to nie ma najmniejszych szans na to, by się ono upiekło.
iwona
iwona
02.11.2016 10:00 odpowiedz
kasiu a czmozna do zawijania ,uzyc ciasta francuskiego...