2

Bułeczki pistacjowe




Dziś kolejny, po serniku z pistacjami i pistacjowych pączkach, przepis dla fanów tych cudownych orzechów. 

Przepyszne bułeczki drożdżowe z kremem pistacjowym i posypanym siekanymi pistacjami lukrem. 

Słodkie, o intensywnie pistacjowym aromacie - po prostu obłędne. 



ZACZYN
  • 250 ml mleka
  • 35 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru

CIASTO
  • 500 g mąki typ 450
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 85 g masła
  • 1 jajko
  • 3 żółtka

DOODATKOWO
  • ok. 150 - 200 g kremu pistacjowego
  • ok. 1,5 szklanki cukru pudru + 3-4 łyżki wody na lukier
  • siekane pistacje (surowe, niesolone) do posypania

PRZYGOTOWANIE

Pokruszone drożdże zasypujemy cukrem i mieszamy do czasu, aż sie rozpuszczą. Następnie dodajemy do nich podgrzane do ok. 35 stopni mleko. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut. (Mleko mocno się spieni, więc użyjcie większej miski.)

Do wymieszanej z cukrem mąki dodajemy mleko z drożdżami, jajko, żółtka oraz stopione i przestudzone masło. Wyrabiamy do czasu powstania gładkiego, jednolitego ciasta. Ciasto przekładamy do dużej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.

Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt (o szerokości ok 35 cm), smarujemy kremem pistacjowym (pozostawiając wolne brzegi) i zwijamy w rulon. Kroimy na 12 części. Układamy w oproszonym mąką lub wyłożonym papierem do pieczenia naczyniu żaroodpornym (możecie użyć formy do ciast) i odstawiamy na ok. 15-20min do wyrośnięcia.

Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 30-35 min.

Po wyjęciu bułeczki odstawiamy do wystygnięcia a następnie pokrywamy lukrem i posypujemy pistacjami.

Smacznego!

Opublikowano: 2 marca 2021
Kategoria: Drożdżowe
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (2)
Barbara
Barbara
04.03.2021 10:55 odpowiedz
Wyglądają bosko, na pewno spróbuję. Gdzie kupię Krem pistacjowy?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
05.03.2021 18:03 odpowiedz
Najszybciej na Allegro :)