28

Brzoskwiniowy sad (ciasto brzoskwiniowo orzechowe)




Brzoskwiniowy sad to ciasto dla osób, które podobnie jak ja, lubują się w ciastach wielowarstwowych. Przygotowane na pysznym, wilgotnym spodzie orzechowym z cząstkami brzoskwiń, z brzoskwiniowym musem i masą budyniową wzbogaconą odrobiną likieru jajecznego smakuje naprawdę bardzo fajnie i z pewnością sprawdzi się jako ciasto na imieniny, wszelakie święta czy jako ciasto do kawy dla weekendowych gości. 

Składniki na formę o wymiarach 30x25 cm

Spód:

* 4 jajka

* 80 g cukru

* 100 g mielonych orzechów

* 100 g drobno posiekanych orzechów

* 1 łyżka mąki tortowej

* 1 łyżka bułki tartej

* 2 połówki brzoskwiń

Masa:

* 220 g miękkiego masła

* 700 ml mleka

* 3 żółtka

* 4/5 szklanki cukru

* 5 łyżek mąki ziemniaczanej (niezbyt płaskich)

* 2 łyżki mąki pszennej

* 75 ml likieru jajecznego (Advokat)

Mus brzoskwiniowy

* 1 puszka brzoskwiń w syropie (bez 2 połówek użytych do ciasta)

* 1 galaretka brzoskwiniowa

* 250 ml wrzątku

Dodatkowo:

* 1 duże opakowanie herbatników (ok. 280g)

* 1 galaretka brzoskwiniowa

* 350 ml wody

Spód

Jajka ubijamy z cukrem przez około 8 minut na jasną, puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy orzechy wymieszane z mąką oraz bułką tartą i miksujemy do chwili połączenia się składników. Na koniec dodajemy pokrojone w drobną kosteczkę brzoskwinie i mieszamy delikatnie łyżką. 

Spód formy wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 25 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, a następnie zdejmujemy papier i ponownie umieszczamy ciasto w blaszce. 

Masa

Połowę mleka łączymy z cukrem i doprowadzamy do wrzenia. Do reszty mleka dodajemy żółtka oraz obie mąki, energicznie mieszamy, wlewamy na gotujące się mleko i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Gotowy budyń odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. 

Miękkie masło ubijamy na jasną, puszystą masę (przez około 8 minut) i dodajemy do niego po łyżce zimnego budyniu. Miksujemy przez kilka minut na najwyższych obrotach miksera a następnie dodajemy likier i miksujemy jeszcze chwilę, do czasu uzyskania gładkiej masy. 

Mus

Brzoskwinie miksujemy na gładki mus i dodajemy do nich wystudzoną, lekko już tężejącą galaretkę rozpuszczoną w 250 ml wrzątku.

Na ciasto wykładamy połowę masy i przykrywamy ją warstwą herbatników. Na herbatniki wylewamy tężejący mus brzoskwiniowy i wstawiamy ciasto do lodówki na około godzinę. Po godzinie na musie układamy kolejną warstwę herbatników i przykrywamy je drugą częścią kremu. Ciasto ponownie umieszczamy w lodówce i po około godzinie wylewamy na nie zimną galaretkę rozpuszczoną w 350 ml wody. 

Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc i wyjmujemy na około 1-1,5 godziny przed podaniem, ponieważ najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej. 

Smacznego :)



Inspiracja


Opublikowano: 18 kwietnia 2015
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (28)
Agata
Agata
12.05.2019 14:40 odpowiedz
Ciasto jest rewelacyjne. Lekko słodkie. Orzechowy spód świetny. Fajnie się upiekł. U mnie nastąpiła lekka modyfikacja. Miałam galaretki pomarańczowe i je wykorzystałam. Całość do siebie pasowała. Dziękuję za przepis A niezdecydowanym polecam serdecznie.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
12.05.2019 17:16 odpowiedz
Miło mi, że ciasto przypadło do gustu :) 
Pozdrawiam
jolanta
jolanta
02.04.2019 16:28 odpowiedz
Zrobiłam brzoskwiniowy sad na urodziny, wszyscy sięgali po kolejne kawałki. Ciasto przepyszne i bardzo łatwe w wykonaniu. Super przepis, nie raz do niego wrócę. Sernik dary lata również zrobił furorę, pozdrawiam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
02.04.2019 21:48 odpowiedz
Cieszę się, że ciasta smakowały :) 
Pozdrawiam! 
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
21.08.2017 10:38 odpowiedz
Włoskie. Ale laskowe również by się nadawały.
Magdalenka
Magdalenka
21.08.2017 07:43 odpowiedz
Witam. Orzechy włoskie czy laskowe dodała Pani do ciasta?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
15.04.2017 19:07 odpowiedz
Cieszę się, że przepisy przypadły Ci do gustu :)
Wesołych Świąt :)
Marta
Marta
15.04.2017 11:38 odpowiedz
Kasiu, Święta z twoimi wypiekami jak zawsze muszą być:) Brzoskwiniowy sad to poezja:) Robiłam go już kilka razy :) i zawsze kazdy się nim zachwyca:) jestem twoją wielką fanką:) pozdrawiam serdecznie i życzę wesołych i spokojnych Świąt:)
Gość
Gość
27.06.2016 19:19 odpowiedz
to jest pyszota , polecam cierpliwym
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
08.06.2016 19:33 odpowiedz
Oczywiście
ja1989
ja1989
08.06.2016 18:50 odpowiedz
Czy mogę cześć mleka zastąpić syropem z brzoskwiń z puszki? żeby smak był bardziej wyrazisty.
paulaaaoxox
27.06.2015 11:58 odpowiedz
Mmmm, pycha!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
25.06.2015 08:00 odpowiedz
Blendujemy na mus.
mla
mla
24.06.2015 16:01 odpowiedz
blendujemy brzoskwinie do musu czy miksujemy?
Kasia
07.05.2015 21:25 odpowiedz
Lista składników robi wrażenie, ale patrząc na zdjęcia to stwierdzam tylko jedno - dla takiego ciacha to warto sobie trochę pofolgować i poćwiczyć z godzinkę dłużej niż zwykle ;) W sobotę mam "zaległych" gości urodzinowych, no to ja już wiem, jakim wypiekiem ich zauroczę ;) dziękuję za przepisik, pozdrawiam :)
mariola13
mariola13
05.05.2015 11:27 odpowiedz
Zrobiłam! Rewelacja!!! Polecam!!!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
30.04.2015 20:36 odpowiedz
Duża
Gość
Gość
30.04.2015 13:31 odpowiedz
Witam,
Do musu potrzebna jest mała czy duża puszka brzoskwiń?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
29.04.2015 19:54 odpowiedz
Tak
Gość
Gość
29.04.2015 19:26 odpowiedz
czy mogę pominąć likier?
em. de
em. de
23.04.2015 16:48 odpowiedz
Ale gapa ze mnie:), dopiero doczytałam, pozdrawiam wiosennie
em. de
em. de
23.04.2015 16:46 odpowiedz
Pani Kasiu, czy do spodu dodajemy brzoskwinie świeże, czy z puszki?, bo z tymi pierwszymi będzie pewnie teraz problem
jolantaszyndlarewicz
20.04.2015 12:26 odpowiedz
Koniecznie muszę je upiec, jest piękne:)
Mariola
19.04.2015 12:54 odpowiedz
Piękny przekładaniec, no i jak z dodatkiem likieru to megawytworne ciacho:)
Gość
Gość
18.04.2015 21:07 odpowiedz
Witam. Czym można zastąpić likier jajecznica w masie. Ciasto ma być dla dzieci wiec wolałabym pominąć alkohol lub ewentualnie go czymś zastąpić.
6niebo
18.04.2015 11:23 odpowiedz
śliczne, wiosenne ciasto:) wygląda bardzo smakowicie!
Megly
18.04.2015 08:35 odpowiedz
Jestem absolutnie zauroczona. Uwielbiam taką estetykę w kuchni. To wszystko jest takie apetyczne i wizualnie piękne. A swoją drogą uwielbiam wszystkie brzoskiwniowe wariacje w ciastach. Pyszności. Mogę kawałeczek tego cudnego ciasta? :) Pozdrawiam.
izaa_a
18.04.2015 08:30 odpowiedz
pieknie wygląda