
Brzoskwiniowy sad to ciasto dla osób, które podobnie jak ja, lubują się w ciastach wielowarstwowych. Przygotowane na pysznym, wilgotnym spodzie orzechowym z cząstkami brzoskwiń, z brzoskwiniowym musem i masą budyniową wzbogaconą odrobiną likieru jajecznego smakuje naprawdę bardzo fajnie i z pewnością sprawdzi się jako ciasto na imieniny, wszelakie święta czy jako ciasto do kawy dla weekendowych gości.
Składniki na formę o wymiarach 30x25 cm
Spód:
* 4 jajka
* 80 g cukru
* 100 g mielonych orzechów
* 100 g drobno posiekanych orzechów
* 1 łyżka mąki tortowej
* 1 łyżka bułki tartej
* 2 połówki brzoskwiń
Masa:
* 220 g miękkiego masła
* 700 ml mleka
* 3 żółtka
* 4/5 szklanki cukru
* 5 łyżek mąki ziemniaczanej (niezbyt płaskich)
* 2 łyżki mąki pszennej
* 75 ml likieru jajecznego (Advokat)
Mus brzoskwiniowy
* 1 puszka brzoskwiń w syropie (bez 2 połówek użytych do ciasta)
* 1 galaretka brzoskwiniowa
* 250 ml wrzątku
Dodatkowo:
* 1 duże opakowanie herbatników (ok. 280g)
* 1 galaretka brzoskwiniowa
* 350 ml wody
Spód
Jajka ubijamy z cukrem przez około 8 minut na jasną, puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy orzechy wymieszane z mąką oraz bułką tartą i miksujemy do chwili połączenia się składników. Na koniec dodajemy pokrojone w drobną kosteczkę brzoskwinie i mieszamy delikatnie łyżką.
Spód formy wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 25 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, a następnie zdejmujemy papier i ponownie umieszczamy ciasto w blaszce.
Masa
Połowę mleka łączymy z cukrem i doprowadzamy do wrzenia. Do reszty mleka dodajemy żółtka oraz obie mąki, energicznie mieszamy, wlewamy na gotujące się mleko i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Gotowy budyń odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Miękkie masło ubijamy na jasną, puszystą masę (przez około 8 minut) i dodajemy do niego po łyżce zimnego budyniu. Miksujemy przez kilka minut na najwyższych obrotach miksera a następnie dodajemy likier i miksujemy jeszcze chwilę, do czasu uzyskania gładkiej masy.
Mus
Brzoskwinie miksujemy na gładki mus i dodajemy do nich wystudzoną, lekko już tężejącą galaretkę rozpuszczoną w 250 ml wrzątku.
Na ciasto wykładamy połowę masy i przykrywamy ją warstwą herbatników. Na herbatniki wylewamy tężejący mus brzoskwiniowy i wstawiamy ciasto do lodówki na około godzinę. Po godzinie na musie układamy kolejną warstwę herbatników i przykrywamy je drugą częścią kremu. Ciasto ponownie umieszczamy w lodówce i po około godzinie wylewamy na nie zimną galaretkę rozpuszczoną w 350 ml wody.
Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc i wyjmujemy na około 1-1,5 godziny przed podaniem, ponieważ najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej.
Smacznego :)

Inspiracja
Opublikowano: 18 kwietnia 2015
Pozdrawiam
Pozdrawiam!
Wesołych Świąt :)
Do musu potrzebna jest mała czy duża puszka brzoskwiń?