24

Brownie z truskawkami




Dziś propozycja dla wielbicieli ciężkich, czekoladowych ciast. Tym razem z naszymi, pysznymi truskawkami.

To mój popisowy przepis na brownie i ciasto ma idealną dla tego wypieku konsystencję. Jest dokładnie takie, jakie powinno być wzorcowe brownie - wilgotne, lekko gliniaste choć wcale nie zbite i twarde.

Składniki na formę o wymiarach 18x18 cm:

* 250 g gorzkiej czekolady

* 170 g masła

* 3 jajka

* 2 żółtka

* 80 g cukru

* 1 kopiata łyżka kakao

* 1 łyżka mąki pszennej

* 1 szczypta soli

Masło łączymy z solą i połamaną czekoladą i topimy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestudzenia.

Jajka oraz żółtka ubijamy z cukrem przez około 5 minut na najwyższych obrotach miksera aż masa będzie jasna i sporo powiększy objętość. Do masy jajecznej dodajemy mąkę wymieszaną z kakao i cały czas miksując wlewamy przestudzoną czekoladę z masłem. Kiedy składniki się połączą, ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki a na wierzchu układamy przekrojone na pół truskawki. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i pieczemy 25-28 minut. Ciasto wyjmujemy po tym czasie nawet, jeśli wydaje się Wam, że nie jest dopieczone. Ciasto dojdzie podczas studzenia, a przepieczone ciasto nie będzie już tak dobre. 

Smacznego :) 


Opublikowano: 27 maja 2014
Kategoria: Czekoladowe, Z owocami
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (24)
Ania
Ania
21.06.2016 01:35 odpowiedz
Srodek surowy boki upieczone... nie wiem co bylo nie tak, foremka I proporcje zgodne z przepisem... pieklam 28min
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
18.06.2014 08:06 odpowiedz
Wszystkie ciasta (również to brownie) pieczone są na opcji góra + dół.
Gość
14.06.2014 21:25 odpowiedz
Super to brownie. Lubie czekoladę i truskawki;p
magda
magda
12.06.2014 08:35 odpowiedz
Brownie jest przepyszne! Piekłam 28 min. i wyszło takie jak na zdjęciu. Podałam ze zmiksowanymi truskawkami. Niebo!
Dzisiaj piekę ponownie, mam tylko pytanie, czy można zastąpić jedną tabliczkę gorzkiej czekolady mleczną (tak dla łagodniejszego smaku)?
Ps. Pani Kasiu, udanego urlopu!
wulkan-smaku
11.06.2014 10:59 odpowiedz
Takie łatwe a takie pyszne :)
Gość
Gość
09.06.2014 21:13 odpowiedz
Witam, czy piecze Pani w piekarniku z termoobiegiem?
Gość
Gość
06.06.2014 15:11 odpowiedz
Witam, czy przypadkiem nie piecze Pani w piekarniku z termoobiegiem?
alexandraKarolina
alexandraKarolina
05.06.2014 22:26 odpowiedz
nie wiem co sie stalo... mimo trzymania 45 min w piekarniku, mam budyn zamiast ciasta...
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
04.06.2014 09:05 odpowiedz
Ubijamy razem z jajkami.
Gość
Gość
03.06.2014 18:03 odpowiedz
Co zrobić z żółtkami?
Magda
Magda
29.05.2014 13:04 odpowiedz
Ciasto było hitem, przepis poleciał w świat :) Obracam się wśród sportowców na specyficznej diecie, więc zamieniłam cukier na miód i mąkę na dodatkowe kakao. WYszło super, wszyscy się zajadali :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
28.05.2014 21:56 odpowiedz
level25 - już poprawione. Dziękuję za czujność :)
karmel-itka
28.05.2014 21:27 odpowiedz
ojej, dwa w jednym! dwa rarytasy w jednym pysznym ciastku :]
level25
28.05.2014 15:36 odpowiedz
Dzień dobry.
Pani Kasiu może coś przegapiłem, ale w składnikach są 3 jajka i 2 żółtka. W przepisie natomiast nie ma już wzmianki o żółtkach. Co z nimi należy zrobić?
Magda
Magda
28.05.2014 08:49 odpowiedz
Dziękuję :) mam właśnie tylko większą blaszkę, a poza tym piekę dla większej ekipy, więc z takiej porcji to dla każdego ledwo na powąchanie by starczyło ;) Dam znać jak poszło :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
28.05.2014 07:54 odpowiedz
Magda - żeby upiec z podwójnej porcji, to musisz mieć 2x większą blaszkę. Ciasto nie może byc wyższe, bo boki się spieką, a środek będzie nieupieczony. W większej blaszce piekłabym 30-32 minuty.
kabamaiga
27.05.2014 23:27 odpowiedz
Uwielbiam brownie. Truskawki zresztą też.
Magda
Magda
27.05.2014 22:23 odpowiedz
Cudne :) A ile czasu musiałabym piec gdbym chciała zrobić z podwójnej porcji?
majanaboxing
27.05.2014 19:51 odpowiedz
Przepiękne! :)
merkurym
27.05.2014 13:08 odpowiedz
Wszędzie truskawki, a mi się ciągle nie udaje kupić. Widzę tylko puste stoliki po truskawkach, jakoś nie mam szczęścia.
smakowekubki
27.05.2014 13:03 odpowiedz
Pieknie i smacznie zapieczone truskawki, nic a nic nie straciły na urodzie i są bardzo kuszące
agnieha
agnieha
27.05.2014 10:57 odpowiedz
a jakie będą proporcje do formy 20x25cm? bo mniejszej nie posiadam a z przyjemnością bym zrobiła :)
Ewka
Ewka
27.05.2014 10:08 odpowiedz
Pani Kasiu, bo za chwilę zjem monitor !
przysmakikarolki
27.05.2014 08:52 odpowiedz
aż mam ochotę sięgnąć choć po jeden kawałeczek, tak pięknie i apetycznie się to ciacho prezentuje

miłego dnia :-)