39

Brownie z dulce de leche


To chyba najlepsze brownie jakie miałam okazję jeść. I chyba nie tylko ja :) Ze wszystkich pieczonych przeze mnie wcześniej brownie, to zebrało najwięcej pochwał. Dlatego z czystym sumieniem polecam Wam ten prosty - a jakże efektowny - wypiek dla Waszych świątecznych gości. Jeśli tylko w gronie Waszych przyjaciół i rodziny znajdują się miłośnicy ciężkich, czekoladowych i słodkich ciast, z pewnością będą zachwyceni :)

Składniki na foremkę 20x20 cm:

* 115 g masła

* 200 g gorzkiej czekolady (dobrej jakości)

* 25 g kakao

* 3 duże jajka

* 180 g cukru

* 140 g mąki

* 1 puszka dulce de leche (kajmaku)

Zacznę od przygotowania kajmaku. Można go kupić gotowego w większych supermarketach, lub przygotować samemu. Jeśli chcemy zrobić go w domu ( a taką wersję bardziej polecam), to należy zaopatrzyć się w puszkę słodzonego mleka kondensowanego i gotować go przez 2 godziny pamiętając, że puszka musi cały czas być przykryta wodą. Po 2 godzinach (a do tego przepisu radziłabym skrócić czas gotowania o 15 minut) wyjmujemy puszkę z wody o odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Najlepiej kajmak przygotować sobie dzień wcześniej, bo jak zawsze powtarzam, ze otwarcie gorącej puszki z kajmakiem gwarantuje nam remont kuchni, a co najmniej malowanie sufitu :)

Masło topimy w rondelku, zdejmujemy z ognia i dodajemy do niego połamaną czekoladę. Mieszamy tak długo aż się rozpuści. Do czekolady dodajemy kakao i mieszamy mikserem do chwili utworzenia się jednolitej masy, bez grudek. Do masy czekoladowej dodajemy po 1 jajku, cukier i mąkę. Ciągle mieszamy mikserem na najwyższych obrotach.

Foremkę wykładamy papierem do pieczenia (ja wykładam i spód i boki) i delikatnie natłuszczamy olejem. Do tak przygotowanej foremki wykładamy połowę masy czekoladowej, a na nią 2/3 puszki kajmaku. Ponieważ kajmak nie ma płynnej konsystencji możemy pomóc sobie widelcem. Następnie kolejna porcja ciasta i reszta kajmaku.

Ciasto wkładamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i pieczemy 30 minut (nie dłużej, nawet jeśli mamy wrażenie, że ciasto jest surowe!!!). Odstawiamy do wystygnięcia - najlepiej na całą noc.

Smacznego :)

 




Opublikowano: 16 grudnia 2010
Kategoria: Czekoladowe
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (39)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
18.02.2013 20:35 odpowiedz
Brownie ma być wilgotne. Niektórzy nawet mówią, ze ma być gliniaste :)
Jeśli jednak nie dało się kroić, to na drugi raz dodaj 3-4 minuty.
evela
evela
18.02.2013 20:02 odpowiedz
Mi wyszło dość mocno mokre. Pierwszy raz robiłam brownie i nie wiem czy takie miało wyjść? Smakowało obłędnie, piekłam tyle czasu co w przepisie, więc chyba taka powinna być konsystencja? Teraz biorę się za inne brownie:))
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
21.01.2012 18:31 odpowiedz
dziękuję :)
barbara611@op.pl
barbara611@op.pl
21.01.2012 18:25 odpowiedz
Pani Kasiu - ciasto w Pani wykonaniu jest o niebo ładniejsze jak w oryginale...bardzo ciekawy blog...pozdrawiam serdecznie:-)))) Barbara:-)
IZA
IZA
05.03.2011 15:26 odpowiedz
A ja z przykrością stwierdzam, że nie lubię brownie :((( Chodziło za mną już od dłuższego czasu, dzisiaj je zrobiłam i mi w ogóle nie smakuje :((((
ninn17
03.02.2011 18:19 odpowiedz
pycha, pycha, pycha, pychaaaaaaaaaaaa :D
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
28.01.2011 15:37 odpowiedz
Dziękuję, chociaż teraz mogą byc spekulacje, że sama to sobie napisałam ;)
Pozdrawiam :)
gość40
gość40
28.01.2011 15:23 odpowiedz
Twoje Kasiu wygląda znacznie ładniej niż ten chyba oryginał. Te kolory mnie urzekły:)Pozdrawiam.
OSa
OSa
02.01.2011 16:07 odpowiedz
Po prostu bajka!
vespertinee
29.12.2010 23:39 odpowiedz
Ale słodko! :) POdoba mi się, najbardziej chybba na mnie to brownie podziałało :)
kasandraa6
28.12.2010 20:55 odpowiedz
pięknie wygląda :-)
piegusek1976
25.12.2010 21:09 odpowiedz
Wesołych Świąt Kasiu
dagmara_65
25.12.2010 14:17 odpowiedz
Kasiu, życzę Ci i Twojej Rodzinie radosnych, spokojnych i błogosławionych Świąt Bożego Narodzenia, a na nadchodzacy Nowy Rok wszelkiej pomyślności :)
abbra
24.12.2010 13:36 odpowiedz
Wesołych świąt Kasiu !
andzia-35
24.12.2010 09:57 odpowiedz
Kasiu, radosnych i rodzinnych świąt dla Ciebie i Twoich bliskich!
misbasia
24.12.2010 09:15 odpowiedz
Pięknych, spokojnych Świąt Kasieńko :)
majanaboxing
24.12.2010 00:58 odpowiedz
Radosnych Świąt BOżego Narodzenia Kasiu! :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
22.12.2010 08:06 odpowiedz
Dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam ciepło :)
aniaCZYmania
aniaCZYmania
21.12.2010 19:45 odpowiedz
Fantastyczny przepis , piekłam brownie w ten weekend 2 razy bo znikał w oczach a blacha niestety mała!
Dziękuje Kasiu za przepisy - uzależniłam się od Twojego blogu.
Pozdrawiam
andzia-35
21.12.2010 10:07 odpowiedz
Ojjjjj, Kasiu, ciasto wyglada wspaniale!!!!! Chyba je zrobie na święta:)
monica-wino-i-oliwki
20.12.2010 11:44 odpowiedz
Widzę go już nie pierwszy raz a za każdym razem dostaję ślinotoku :)
marinia
20.12.2010 09:39 odpowiedz
Wygląda bajecznie :)
monikucha
18.12.2010 13:39 odpowiedz
Kasiu, znowu kusisz ! :)
malgorzata.dz
18.12.2010 13:20 odpowiedz
Odchudzać się przy nim zapewne nie można. :D No ale kajmak... ja tam się zawsze przy nim rozpływam. :)
maryjerzak
17.12.2010 23:50 odpowiedz
Oj, mniam...brak mi słów...super zdjęcia i smak musi być niesamowity! :)
fiolka-fiolunka
17.12.2010 22:54 odpowiedz
Pycha, ale bym Ci taki jeden kawałek podwędziła (jeden bo to chyba kaloryczne ;D)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
17.12.2010 09:52 odpowiedz
Ja używam Deco Moreno i moim zdaniem jest najlepsze :)
A co do gorzkiego posmaku, to może dodaj troszkę mniej kakao tym razem. W składzie jest też gorzka czekolada, wiec jak chcesz mniej goryczki, to zmniejsz ilośc kakao :)
butterfly
butterfly
17.12.2010 09:38 odpowiedz
Świetne! A jakiego kakao powinnam użyć? Bo ostatnio używałam takiego od Wedla i było trochę gorzkawe..
justmydelicious
17.12.2010 08:48 odpowiedz
ale tam musi być słodyczy :)
cukrowawrozka
16.12.2010 22:29 odpowiedz
zdjęcie mówi samo za siebie!
karmel-itka
16.12.2010 21:50 odpowiedz
o kurkaa...
wygląda tak ponętnie... och!
kabamaiga
16.12.2010 19:53 odpowiedz
Śliczne
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
16.12.2010 18:56 odpowiedz
Proszę bardzo link do oryginalnego przepisu. Chyba oryginalnego, bo wydrukowałam go co najmniej kilka miesiecy temu...

www.davidlebovitz.com/2006/06/dulce-de-leche/
zaytoona
16.12.2010 17:15 odpowiedz
Och, wspaniałe, Kasiu! Zdecydowanie jest takie, w jakim można się zakochać...
joanna-kuchareczka
16.12.2010 17:10 odpowiedz
Uwielbiam brownies. Twoje wygląda pysznie. Chętnie bym spróbowała ;)
piegusek1976
16.12.2010 15:24 odpowiedz
to zdjęcie mnie poprostu powaliło na łopatki-mega apetycznie wygląda :)
lis_ka
16.12.2010 11:15 odpowiedz
Wygląda po prostu... totalnie. Musi smakować nieziemsko.
majanaboxing
16.12.2010 10:50 odpowiedz
Wiesz, Kasiu, wypadałoby podać jakim przepisem się inspirowałaś. Prawie identyczny przepis jest u Dorotuś, a pochodzi ze zbiorów Davida Lebovitza.
Pozdrawiam.
majazteca
16.12.2010 09:09 odpowiedz
Boskie. Pieklam to brownie z przepisu Dorotus. Nawet sie zastanawialam, czy nie wystawic go dzis na blogu :)) Dla mnie bylo przepyszne! I tak swietnie kleilo sie podczas jedzenia :))