12

Blok czekoladowy


Już od dłużeszego czasu Narzeczony namawiał mnie na zrobienie PRLowskiego bloku czekoladowego. No i nadeszła ta chwila :)

Składniki:

  • 250 g mleka w proszku
  • 170 g masła
  • 1,5 szklanki cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 0,5 szklanki wody
  • 15 herbatników
  • 10 ciastek maślanych z czekoladą
  • 1 garść sezamu
  • 1 garść migdałów
  • 1 garść orzechów laskowych
  • 1 garść rodzynek
  • 1 garść pistacji
  • 1 tabliczka białej czekolady
 Do dużej miski wrzucamy mleko w proszku, posiekane orzechy, migdały, pokruszoną białą czekoladę, pokruszone herbatniki i ciastka, rodzynki oraz sezam. Wszystko mieszamy. W rondelku topimy masło z cukrem, kakaem i dolewamy wodę. Wszystko podgrzewamy aż utworzy gładką masę. Ciepłą (ale nie gorącą) masę przelewamy do miski z mlekiem i dodatkami. Wszystko mieszamy i przekładamy do keksówki wyłożonej folią. Wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.






Opublikowano: 11 lipca 2008
Dodaj komentarz
Komentarze (12)
bloko-czoko-fanka
bloko-czoko-fanka
23.02.2013 19:29 odpowiedz
blok jest cudowny...tylko mała językowa prośba - słowo "kakao" jest nieodmienne; czyli forma kakaem nie istnieje...pozdrawiam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
15.07.2008 18:27 odpowiedz
Bardzo się cieszę, że smakował :) My lubimy słodkie słodkości, stą ta ilość cukru :) Mam nadzieję, że zobaczę go na Twoim blogu i że zdarzyłaś zrobić mu zdjęcie zanim zniknął :)
abbra
15.07.2008 18:05 odpowiedz
Kasiuuuu , zrobiłam ! Wyszedł pyszny , kruchy - i już go nie ma - tylko okruszki zostały ;)
Jak dla mnie może ciut za słodki , zmniejszyłabym ilość cukru d 1 szklanki .
casiapaw
12.07.2008 12:54 odpowiedz
Ale czekolady!!! Mi blok kojarzy się raczej z czasami tuż-po-PRLowskimi. Takie wczesne lata 90-te. A tego genu nie-odkładania to i ja bardzo zazdroszczę Iis ;)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
12.07.2008 08:13 odpowiedz
abbro smakowało :)))
iis nie wiem czy jestem za młoda, czy moja mama nie znała przepisu, ale ja w dzieciństwie tego nie jadałam. A swoją drogą, masz jakiś cudowny gen, że nic a nic Ci się nie odkłada ;) Szczęściara :)
atino i grumko, pewnie w PRLu nie były takie "wypasione":) no ale mamy XXIw i ogólnie dostepne bakalie... ;)
aniellska świetny pomysł z kulkami :) Tak na jeden gryz :) Ja na urodziny zawsze miałam tort makowy... :)
grumko
12.07.2008 05:50 odpowiedz
Z PRL-em to mi się taki blok nie kojarzy. Zbyt wypasiony jak na tamte czasy;-) Tak czy owak wygląda bardzo smakowicie.
aniellska
11.07.2008 23:34 odpowiedz
i tak wlasnie wyglada smak dziecinstwa :)))))))))))))))))))))))))))) U mnie blok byl obowiazkowo na imieniny, mama robila u mnie z mniejsza iloscia bakalii, zato z ryzem preparowanym- czasami tez robilismy z masy kulki i wtedy byly czekoladki z bloku !

Kasiu- dzieki za przypomnienie dziecinnego przysmaku!
atina_bc
11.07.2008 22:41 odpowiedz
Oj, będę musiała się na niego kiedyś skusić. Pamiętam go z dzieciństwa, tylko w dużo uboższym wydaniu;-)
iis111
11.07.2008 22:34 odpowiedz
Nigdy nie robilam tego bloku i nawet nie pamietam jak smakuje. to bylo takkkk dawno. Zrobie po slubie;) Choc co to za roznica kiedy? Ni nie pieke juz tak czesto slodyczy, ale za to ciagle je kupuje. Wlasnie zjadlam cala duza czekolade z orzechami, mnia mniam
abbra
11.07.2008 22:24 odpowiedz
Wizualnie jest super :) i zdecydowanie wygląda na to , że smakowo też :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.07.2008 22:15 odpowiedz
Ja robiłam dopiero pierwszy raz, ale chyba wyszedł niezły, bo jak narzeczony zabrał do firmy pół bloku to rozeszło się w chwilę i kazdy chciał przepis :) Ale nie mam odniesienia, czy taki smak uzyskałam jaki powinnam uzyskać :)
abbra
11.07.2008 21:56 odpowiedz
Dawno nie robiłam takiego bloku - narobiłaś mi smaku Kasiu :)
Muszę kupić herbatniki ( mleko w proszku chyba mam ) i wezmę się do roboty !