2

Bitki wieprzowe



Mistrzynią bitek była moja babcia i ich smak zawsze już będzie mi się z nią kojarzył. 
Co więcej osoby, które miały okazje próbować ich w moim wykonaniu mówiły, że nigdy nie jadły tak dobrych bitek. 
Miękkich, w zasadzie rozpadających się pod naciskiem widelca, z tak pysznym sosem. 

Według mojej babci klucz do sukcesu leżał nie tylko w dużej ilości cebuli, ale przede wszystkim w tym, co pozostawało na patelni po smażeniu mięsa. 
Bo to właśnie te resztki oleju z przywartymi do patelni resztkami mąki i spieczonego mięsa są w tym przepisie najcenniejsze. I absolutnie nie należy się ich pozbywać. 

Istotne jest również, by mięso było bardzo długo (pomimo wcześniejszego obsmażenia) gotowane.
Idealne bitki rozchodzą się nawet pod lekkim naciskiem widelca i rozpływają w ustach. 

Poza sezonem na kurki możecie je pominąć. Sos sam w sobie jest naprawdę świetny i nie potrzebuje żadnych dodatków. 
 

Składniki:
  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 1 bardzo duża cebula
  • 1/2 dużego pora (biała część)
  • 4 ząbki czosnku
  • 250 g kurek (im drobniejsze, tym lepiej)
  • mąka
  • olej
  • 1 łyżeczka masła
  • sól i pieprz do smaku

W szerokim rondlu zagotowujemy 1,5 litra wody, albo dla jeszcze lepszego smaku, lekkiego bulionu warzywnego (w grę wchodzi wyłącznie bulion domowy - nie z kostki).

Mięso kroimy w plastry i rozbijamy je - jak kotlety.
Oprószamy solą oraz pieprzem i panierujemy w mące. Smażymy w kilku partiach do czasu, aż mięso zarumieni się z obu stron.
Gorące mięso, od razu po zdjęciu z patelni, przekładamy do garnka z wrzątkiem. 

Na patelni, na której smażyło się mięso, smażymy do miękkości pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz pora. W połowie smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, odrobinę soli i pieprzu. 
Pamiętajcie, by przed dodaniem cebuli nie czyścić patelni. To właśnie sekret aromatycznego sosu! 
Cebulę z porem przekładamy do garnka z mięsem i całość gotujemy na wolnym ogniu przez około 1,5 godziny. 
Jeśli w tym czasie sos bardzo zgęstnieje, dodajemy odrobinę wody (sos już nie będzie zagęszczamy - więc nie należy przesadzić z jej ilością). 

Oczyszczone kurki podsmażamy na maśle przez kilka minut i dodajemy do sosu mniej więcej 20 minut przed końcem gotowania. 

Bitki są gotowe, kiedy mięso jest tak miękkie, że rozchodzi się nawet pod lekkim naciskiem widelca. 
Na koniec sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 
Odradzam doprawianie go, zwłaszcza solą, na początku gotowania, ponieważ sporo płynu odparuje i może się okazać, że sos będzie za słony. 

Bitki najlepiej smakują w towarzystwie kaszy gryczanej i buraczków. 
Poezja!

Smacznego!
 

Opublikowano: 22 sierpnia 2019
Tagi: kurki
Kategoria: Mięso
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (2)
Monika
Monika
12.09.2019 22:28 odpowiedz
Było pyszne! Wszyscy byli zachwyceni. Świetny sos!
Ewelina Pijewska
Ewelina Pijewska
27.08.2019 15:09 odpowiedz
Klasyka! Przepyszna!