4

Bigos z młodej kapusty - przepis




Kiedy wróciłam z zakupów z dwiema dorodnymi główkami kapusty i pęczkiem młodego kopru byłam przekonana, że przygotuję z nich moją ulubioną o tej porze roku (i powtarzaną co najmniej raz w tygodniu) kapustę ze śmietaną. Ale ponieważ przepis na nią od lat znajduje się na blogu pomyślałam, że może zaprezentuję Wam mojego drugiego kapuścianego faworyta, czyli bigos z młodej kapusty.  

Zupełnie inny w smaku, ale też nieporównywalnie szybszy i prostszy w przygotowaniu niż jego tradycyjna wersja, ponieważ w tym przypadku całkowity czas przygotowania zamyka się w godzinie. Tak, w 1 godzinie :)

Wersja z kiełbasą jest oczywiście wersją podstawową i najszybszą, ale jeśli macie odrobinę więcej czasu, polecam Wam dodanie do niego również upieczonych w cebuli i słodkiej papryce żeberek. 

Składniki:

* 2 młode kapusty

* 2 duże cebule

* 3 marchewki

* 1 pęczek kopru

* ok. 700 g kiełbasy

* 4 pełne łyżeczki koncentratu pomidorowego

* 2 szczypty majeranku

* 2 szczypty ostrej papryki

* 1 łyżeczka cukru

* sól, pieprz

* 3 łyżki oleju

Posiekaną kapustę umieszczamy w dużym garnku, zalewamy szklanką wody i dusimy, mieszając od czasu do czasu, do miękkości (w zależności od kapusty 20-30 minut).

W czasie kiedy dusi się kapusta podsmażamy na oleju posiekaną w kostkę cebulę (do zeszklenia), a następnie dodajemy do niej startą na grubych oczkach tarki marchewkę. Smażymy je do chwili, aż marchewka będzie miękka.

Usmażone warzywa zdejmujemy z patelni i dodajemy na nią pokrojoną w półplasterki kiełbasę, którą smażymy do chwili aż lekko się zarumieni.

Do miękkiej kapusty dodajemy dodajemy koncentrat pomidorowy, paprykę, majeranek, cukier oraz sól i pieprz do smaku. Kiedy koncentrat połączy się z kapustą, dodajemy cebulę z marchewką, podsmażoną kiełbasę i drobno posiekany koperek. Całość gotujemy na niewielkim ogniu przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

Smacznego :)

A jeśli chcielibyście skorzystać z przepisu na kapustę ze śmietaną lub bigos w wersji tradycyjnej...

Młoda kapusta ze śmietaną

Bigos


Opublikowano: 23 czerwca 2016
Kategoria: Mięso
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (4)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
15.07.2016 11:18 odpowiedz
Cieszę się, że smakuje :)
dzusti
dzusti
15.07.2016 09:35 odpowiedz
Kasiu.Znów mnie po prostu rozwaliłaś.Proste i pyszne.
Nigdy w moim domu nie było takiego bigosu- zawsze zimowy ,z kiszonej a jednak chodził za mną własnie taki od jakiegoś czasu ( jedzony kiedyś- w dzieciństwie u kogoś)
Wczoraj:
Dwie duże kapusty+ reszta, dodatkowo podpiekane żeberka do środka.
Wczoraj wieczorem był cały gar.O poranku resztki.Masakra;-)
Gość
Gość
30.06.2016 15:08 odpowiedz
To nsz dzisiejszy obiad - bigos z Twojego przepisu, z młodymi ziemniaczkami i koperkiem - pycha! Z podanej porcji wychodzi dość duża ilość (zabrakło mi wyobraźni i na ślepo robiłam tak jak w przepisie) - ale wcale mnie to nie martwi - zjem z wielkim apetytem, zapewne też dam trochę mamie :) . Co do kapusty, o której wspominasz - królowała u nas w zeszłym tygodniu, dosłownie wręcz - pośród innych składników obiadu kapusta miała największe powodzenie! Kasiu, uwielbiam z Tobą gotować, dziękuję i pozdrawiam, Paulina.
kasia
kasia
23.06.2016 14:41 odpowiedz
U mnie dzisiaj też na obiad bigosik ;)))