16

Bigos - najlepszy przepis




Bigos, w wersji jaką Wam dziś prezentuję, nauczyła mnie robić moja babcia. Przygotowywała go tylko jeden raz w roku, ale zawsze była to wersja bardzo luksusowa, z dużą ilością różnych rodzajów mięs, suszonymi grzybami i śliwkami. Gotowany przez 4 dni nabierał smaku, z jakim do dziś kojarzą mi się Święta i Nowy Rok.

Babcia też nauczyła mnie, by mięso do bigosu wcześniej upiec i dla pogłębienia smaku dodać do kapusty powstały pod nim bardzo aromatyczny i lekko słodki od cebuli sos.

Z podanych składników wyjdzie spora porcja, ale zamiast zmniejszać proporcje sugeruję Wam zamrożenie nadwyżki, ponieważ bez względu na ilość produktów przygotowanie zajmie Wam tyle samo czasu, a tym sposobem będziecie mogli cieszyć się jego smakiem kiedy tylko najdzie Was na niego ochota :)

Pewnie większość z Was lubi bigos i jeśli podobnie jak ja przygotowujecie go na Święta, może w tym roku skusicie się i skorzystacie z mojego przepisu. Myślę, że Wam posmakuje :)

Składniki:

* 1,5 kg kapusty kiszonej

* 1,5 kg kapusty słodkiej

* 2 duże udka z kurczaka

* 700 g chudych żeberek

* 700 g chudego boczku

* 700 g łopatki wieprzowej

* 400 g pręgi wołowej

* 400 g kiełbasy (np. toruńskiej)

* 2 duże cebule

* 2 łyżki koncentratu pomidorowego

* 2-3 duże kapelusze suszonych podgrzybków

* 3 suszone śliwki

* 2 liście laurowe

* 3 kulki ziela angielskiego

* 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki

* 2 łyżki oleju

* sól i pieprz do smaku

Dzień 1

Kapustę kiszoną przepłukujemy dokładnie pod bieżącą wodą,  siekamy i łączymy w dużym garnku z posiekaną kapustą słodką. Wlewamy 4 szklanki wody, dodajemy pokruszone na drobne kawałki grzyby, liście laurowe oraz ziele angielskie i gotujemy pod przykryciem przez półtorej godziny. Po tym czasie kapustę zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia.

Dzień 2

Całe mięso (oprócz kiełbasy) kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy solą, pieprzem i papryką, a następnie łączymy je z posiekaną w kostkę cebulą, polewamy olejem i dokładnie mieszamy. Tak przygotowane przekładamy do dużego naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy na najniższej półce piekarnika oraz (koniecznie!) pod przykryciem przez około 1,5 godziny. Upieczone mięso wyjmujemy z naczynia, a do kapusty wlewamy szklankę sosu który powstał w trakcie pieczenia i dodajemy śliwki. Kapustę ponownie gotujemy pod przykryciem przez około 1,5 godziny.

W czasie kiedy gotuje się kapusta kiełbasę kroimy w półplasterki, a przestudzone mięso w kostkę. Po upływie 1,5 godziny do kapusty dodajemy całe pokrojone mięso i gotujemy ją już bez przykrycia przez kolejną godzinę (od czasu do czasu mieszając). Jeśli dolana pierwszego dnia woda odparuje, dodajemy do kapusty kolejną szklankę sosu spod mięsa (u mnie powstało właśnie około 500 ml sosu, ale to zależy w znacznej mierze od ilości tłuszczu oraz wody w mięsie). Łącznie po 2,5 godzinach garnek zdejmujemy z ognia, bigos doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i odstawiamy do wystygnięcia.

Dzień 3

Bigos ponownie gotujemy na niewielkim ogniu przez około godzinę, dość często mieszając, a następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszamy i podgrzewamy jeszcze ok. 30 minut. Zdejmujemy z ognia i studzimy.

Dzień 4

Bigos gotujemy przez godzinę na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. 

Po zdjęciu z ognia bigos jest gotowy :)

Smacznego!


Opublikowano: 25 listopada 2015
Kategoria: Boże Narodzenie, Mięso
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (16)
kasia
19.03.2018 18:16 odpowiedz
Wygląda pysznie.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
24.05.2016 08:50 odpowiedz
To zwykła, biała, surowa kapusta.
gosc
gosc
23.05.2016 23:04 odpowiedz
a jaka to slodka kapusta?
Gość
Gość
12.01.2016 15:33 odpowiedz
Jest super , ale moja babcia na sam koniec gotowania, robiła jeszcze zasmażkę z mąki (na 2 kg bigosu 1 łyżka stołowa mąki) Jest jeszcze bardziej super
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
19.12.2015 17:04 odpowiedz
Ja gotowałam bigos rano, przez cały dzień stygł, a na noc wystawiałam go na balkon. Garnek jest spory, więc do lodówki zapewne się nie zmieści, a nawet przy delikatnym mrozie nic mu się nie stanie.
Proces gotowania jest zawsze od momentu jak woda zawrze.
malutka88
malutka88
19.12.2015 16:45 odpowiedz
Mam pytanie czy kapuste po wystygnięciu każdego dnia odstawiamy w jakieś chłodne miejsce? i czy kapuste po zagotowaniu gotujemy 1,5 godz czy od postawienia na gaz 1,5 godz. Zamierzam ją przyrządzić na nadchodzące święta.pozdrawiam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
16.12.2015 07:45 odpowiedz
Vancouver - można użyć np. borowików.

GOŚĆ - To zależy od własnych preferencji. Oczywiście bigos jest lepszy, jeśli jest w nim więcej mięsa, ale na podwójną porcję kapusty można też dać 1,5 porcji mięsa.
Gość
Gość
16.12.2015 07:26 odpowiedz
Witam, czy po podwojeniu porcji kapusty slodkiej i kwaśnej musze dac podwojna ilosc miesa
Vancouver
Vancouver
29.11.2015 18:44 odpowiedz
Witam.czy zamiast podgrzybkow mozna uzyc innych grzybow?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
26.11.2015 13:18 odpowiedz
Klaudynas - nie, po pierwszym dniu kapusty nie odcedzamy. Wody i tak będzie raczej niewiele i ona w większości odparuje w kolejnych dniach gotowania.

jolantaszyndlarewicz
26.11.2015 10:13 odpowiedz
Kasiu robię w bardzo podobny sposób, też z mieszanej kapusty ... na bogato, jeśli o mięso chodzi, z tym, że ja swoje dusze z dodatkiem wina .... też uważam, że gotowany 3 - 4 dni bigos ma lepszy smak:) .... ostatnio ugotowałam go sporą porcję:)
klaudynas
klaudynas
26.11.2015 09:12 odpowiedz
a po pierwszym dniu kapusty odcedzamy czy do tego co pozostało wlewamy "sok" z mięsa następnego dnia?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
25.11.2015 16:33 odpowiedz
Ania - ja zawsze gotuję razem, ale też ja bigos gotuję bardzo długo, więc nie ma możliwości, żeby słodka kapusta się nie ugotowała.

lucy
lucy
25.11.2015 15:44 odpowiedz
Wygląda świetnie i na bogato, bardzo dużo mięsa użyłaś. W tym roku na Święta zrobię bigos z Twojego przepisu ;)
Ania
Ania
25.11.2015 13:47 odpowiedz
Witam! Czy kapusta slodka z kiszona ugotuja sie razem? Ja gotuje je osobno i dopiero lacze jak juz sa miekkie. Myslalam, ze w kwasie z kapusty kiszonej ta slodka sie nie ugotuje.
Artur
25.11.2015 13:13 odpowiedz
Dziękuję za ten przepis, jest genialny! Co tam przepis... Bigos z tego przepisu musi być genialny! Kiedyś usłyszałem zdanie, które mówi wszystko: sukces bigosu opiera się na różnorodności mięs :D Nic dodać. Nic ująć :D Pozdrawiam!