0

Bezy różane



Dobrze wiecie, że nie byłabym sobą, gdybym w nowych propozycjach walentynkowych nie zaproponowała Wam czegoś różowego.

No to co powiecie na to...

Różana, barwiona na różowo i oprószona różowym brokatem beza, krem śmietanowy z różową posypką i owoce.  



Słodkich Walentynek! 

SKŁADNIKI NA 5 SZTUK
  • 150 g białka w temperaturze pokojowej 
  • 200 g drobnego cukru 
  • 50 g cukru pudru 
  • 1 łyżeczka octu 
  • 1 łyżka wody różanej
  • 2 krople różowego barwnika w żelu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • opcjonalnie - różowy brokat spożywczy

KREM 
  • 500 ml kremówki 
  • 500 g mascarpone 
  • 2 łyżki cukru pudru 

DODATKOWO
  • świeże maliny i truskawki​
  • różowa posypka cukrowa 

Piekarnik nagrzewamy do 110 stopni. 
Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i odrysowujemy 5 okręgów o średnicy 8-9 cm. 

Białka umieszczamy w dużej misce i miksujemy do chwili powstania półpłynnej piany. 
Następnie, w odstępach około 2-3 minut dodajemy po łyżce cukru. 
Kiedy cały dodany cukier rozpuści się w białkach, dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę miksujemy. 

Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, wodę różaną oraz ocet. 
Na ostatnie kilka sekund miksowania dodajemy barwnik. 

Bezę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy bezy. 
Kształt swoich uzyskałam wyciskając je do metalowych ringów/pierścieni do deserów. 

Przed suszeniem bezy oprószamy brokatem. 

Bezy suszymy przez około 2-2,5 godziny. 
Po wyłączeniu piekarnika uchylamy drzwiczki i pozostawiamy w nim bezy na kolejne 2 godziny. 

Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem, a następnie wlewamy śmietankę i miksujemy do zgęstnienia. 
(Uważajcie, zbyt długo miksowana masa zważy się.)

Krem wyciskamy na bezy i układamy na nim owoce. 
Im więcej, tym lepiej :) 

Słodkich Walentynek! 

 

Opublikowano: 12 lutego 2021
Kategoria: Desery
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (0)
Nie ma jeszcze komentarzy.