28

Banoffee na biszkopcie




Ciasto to przygotowałam na weekendowe spotkanie ze znajomymi. Zachwytów nad nim nie było końca. A kiedy w niedzielny poranek zapytałam ich co przygotować na na śniadanie, zapytali czy jest jeszcze "to wczorajsze ciasto". I to chyba najlepsza rekomendacja :)

Gorąco Wam je polecam!

Biszkopt:

* 3 niewielkie jajka (rozmiar M)

* 1/3 szklanki cukru

* 1/3 szklanki mąki pszennej

* 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej 

* 2 łyżki zimnej wody

* 1 łyżka oleju

Masa kajmakowa:

* 500 g mascarpone

* 250 g śmietany kremówki

* 3 łyżki gotowej masy kajmakowej

Masa śmietanowa:

* 250 ml kremówki

* 1 pełna łyżka cukru pudru

* 2 łyżeczki żelatyny

* 100 ml wrzątku

Poncz:

* 120 ml ciepłej wody

* 2 łyżki soku z cytryny

* 1 łyżka cukru

Dodatkowo:

* 3 banany

* kilkanaście herbatników (w zależności od rozmiaru)

* kajmak pozostały po odebraniu z puszki 3 łyżek*

* kakao do oprószenia 

* sok z połówki cytryny

Jajka ubijamy z cukrem przez około 7 minut na jasną, puszystą masę. Pod koniec miksowania dodajemy do masy wodę oraz olej. Mąkę pszenną łączymy z mąką ziemniaczaną i przesiewamy do masy jajecznej. Miksujemy na najniższych obrotach miksera, tylko do chwili połączenia się składników. 

Spód formy o wymiarach 25x32 wykładamy papierem do pieczenia i delikatnie natłuszczamy go olejem. Przelewamy do niej ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy ok. 20-23 minuty, do suchego patyczka.

Z przestudzonego biszkoptu zdejmujemy papier, ponownie umieszczamy go w formie i ponczujemy wodą wymieszaną z cukrem i cytryną.

Banany kroimy w plasterki i skrapiamy je sokiem z cytryny a następnie układamy ciasno na biszkopcie. Przygotowujemy masę kajmakową. 

Kajmak przekładamy z puszki do miski i dokładnie mieszamy łyżką aby stał cię gładki i bardziej płynny. 

Śmietanę łączymy z mascarpone i miksujemy do chwili uzyskania gęstej, puszystej masy. Następnie dodajemy 3 łyżki rozmieszanej wcześniej masy kajmakowej i miksujemy tylko do chwili połączenia się składników, dosłownie kilkanaście sekund. 

Masę delikatnie wykładamy na banany, wyrównujemy wierzch i przykrywamy warstwą herbatników. Na herbatnikach rozsmarowujemy pozostały kajmak i wstawiamy ciasto do lodówki na 30 minut. 

Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem a następnie cały czas miksując wlewamy do niej małym żelatynę. Wykładamy ją na ciasto i wyrównujemy wierzch. Wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc. 

Przed podaniem ciasto oprószamy kakao. 

Smacznego :) 

* Do ciasta wykorzystałam puszkę kajmaku o wadze 510 g. 


Opublikowano: 25 maja 2015
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (28)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
21.10.2017 22:48 odpowiedz
Nie dodaje się proszku.
Jagoda
Jagoda
21.10.2017 22:46 odpowiedz
a gdzie proszek do pieczenia
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
02.11.2015 23:00 odpowiedz
Cieszę się, że ciasto smakowało :)
kasia
kasia
02.11.2015 09:35 odpowiedz
witam robiłam ciasto już kilka razy jest wspaniałe, zrobiłam tylko małą modyfikację jeśli chodzi o krem (zamiast serka maślany z krowką ) ale ciasto rewelacja a rodzinka już się pyta kiedy będzie znowu pieczone, pozdrawiam ;)))
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
29.10.2015 23:07 odpowiedz
Być może problem tkwi w zbyt dużej ilości żelatyny w śmietanie. U mnie ten problem nie wystąpił, więc ciężko mi jednoznacznie znaleźć przyczynę.
anti
anti
29.10.2015 21:58 odpowiedz
Ciasto jak zwykle super, kazdy zachwycony, ale mam niewielki problem. Mianowicie kajmak stal sie zadki ze wyplywa delikatnie, a smietana na wierzchu w ogole sie go nie trzyma, wrecz mozna by ja cala odkleic. Smietana jest zbita ale odrywa sie platami, ciezko ja ugrysc zeby nie zgarnac z ciasta calej, czy nie za duzo żelatyny?? Gdzie tkwi problem??
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
07.10.2015 20:46 odpowiedz
Polecam to ciasto, jest delikatniejsze niż pleśniak i goście będą zachwyceni :)
marzena.s
marzena.s
07.10.2015 13:28 odpowiedz
Jadę w niedzielę w gości i zastanawiałam się czy zrobić dla nich bananowiec czy pleśniak? A teraz jak zobaczyłam to banofee to ślina pociekła mi do kolan i chyba się nie oprę.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
28.08.2015 16:24 odpowiedz
Tak jak podane w przepisie :)
"Spód formy o wymiarach 25x32 wykładamy papierem do pieczenia..."
Gość
Gość
28.08.2015 14:51 odpowiedz
Na jakiej blaszce to pani robiła ,jakie wymiary?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
24.08.2015 08:12 odpowiedz
Biszkopt zawsze pieczemy na opcji góra+dół :)
A ciasto bez problemu daje się pokroić już drugiego dnia :)
Magda
Magda
21.08.2015 11:56 odpowiedz
Przepis wygląda tak ciekawie, że zdecydowałam się go dziś zrobić ;D
Mam tylko dwa pytania, biszkopt pieczemy w opcji góra i dół? Oraz czy herbatniki zmiękną po nocy w lodówce na tyle by spokojnie kroić ciasto następnego dnia?
Pozdrawiam ;)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
23.06.2015 11:47 odpowiedz
Oczywiście, tylko proszę pokroić be w grube plasterki :)
Generalnie mamom piekącym do szkoły/przedszkola, polecam Shreka lub Fionę :)

gotowaniecieszy.blox.pl/2013/08/Ciasto-Shrek.html

gotowaniecieszy.blox.pl/2014/10/Ciasto-Fiona-przepis.html
Gość
Gość
23.06.2015 11:17 odpowiedz
Pani Kasiu, czy truskawki zamiast bananów będą w tym cieście pasowały?. Musze zrobić ciasto na zakończenie roku w przedszkolu, może poleci mi Pani jakieś?.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
05.06.2015 07:29 odpowiedz
Maślane. Słone to są chyba krakersy? :)
judyta.69
04.06.2015 22:55 odpowiedz
Kasiu, a jakie herbatniki słone czy maślane?:)
Pozdrawiam
melasa
melasa
31.05.2015 10:34 odpowiedz
Ciasto rewelacyjne. Wyszło pyszne, jedno z lepszych jakie udało mi się zrobić - a piekę dużo. Kasiu, dziękuję za przepis :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
29.05.2015 11:53 odpowiedz
Niczym. Banany przykleją się do ciasta.
tysia19
tysia19
29.05.2015 11:44 odpowiedz
A czym łączymy banany i ciasto??
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
27.05.2015 17:06 odpowiedz
Używam długiego, bardzo ostrego noża. I staram się robić jedno, posuwiste cięcie, żeby nie szarpać ciasta.
lucy
lucy
27.05.2015 15:41 odpowiedz
Jak kroić tak idealne porcje?
jolantaszyndlarewicz
27.05.2015 12:45 odpowiedz
Kasiu zjawiskowe ciasto i cudowne zdjęcia:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
25.05.2015 22:30 odpowiedz
Ubijamy całe jajka z cukrem i jak już powstanie jasna, puszysta masa, to dodajemy wodę i olej.

Kremówkę ubijamy razem z mascarpone. Powstanie masa gęściejsza od bitej śmietany.
noniechto
25.05.2015 20:50 odpowiedz
Czy kremówkę najpierw ubić i potem dodać mascarpone, czy wszystko razem ubić?
alina
alina
25.05.2015 17:20 odpowiedz
Nie rozumiem przepisu na biszkopt, napisane najpierw jest o ubijaniu jajek a następnie i dodaniu wody i oleju do białe.
antonim
antonim
25.05.2015 16:26 odpowiedz
miksujemy całe jajka czy białka i do nich dodajemy żółtka? niejasny jest dla mnie ten opis wykonania
madeline82
25.05.2015 11:04 odpowiedz
Super wygląda to ciasto i na pewno smakuje obłędnie. Pozdrawiam serdecznie :-).
Magda
Magda
25.05.2015 10:40 odpowiedz
Kasiu, jak ty to robisz, że wychodzą Ci takie równiutkie i czyste kawałki ciasta? :) Wygląda obłędnie! Popatrzyłam na inspirację i no cóż... wiadomo, które wygląda lepiej :)