Propozycja co prawda jeszcze w aranżacji Wielkanocnej, ale babka godna polecenia nie tylko w tym okresie :)
Składniki:
* 120 g miękkiego masła
* 150 g Nutelli
* 5 jajek
* 190 g drobnego cukru do wypieków
* 3/4 szklanki mąki pszennej
* 1 szklanka zmielonych orzechów laskowych
* 1 łyżka kakao
* 3 łyżeczki proszku do pieczenia
* 4 łyżki mleka (60 ml)
Polewa:
* 100 g gorzkiej czekolady
* 50 g masła
Masło ucieramy na białą, puszystą masę i dodajemy cukier. Cały czas miksujemy i stopniowo dodajemy Nutellę. Następnie dodajemy żółtka, mleko i wszystkie suche składniki. Ubitą pianę z białek należy delikatnie wmieszać w ciasto.
Masę przelewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy na babkę z kominem i pieczemy 20 minut w 160 stopniach a następnie 30 minut w 170 stopniach ( do suchego patyczka). Kiedy babka przestygnie polewamy ją polewą ( w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i masło i mieszamy aż utworzą jednolitą masę ).
Przepis pochodzi z bloga Dorotus.
Smacznego :)



Opublikowano: 26 kwietnia 2010
Ale to nic.
Smakować będzie zawsze...
Pozdrawiam! :)