11

Babka z jagodami



Jeśli w Waszej zamrażarce znajdzie się jeszcze woreczek jagód, to jestem pewna, że spożytkowanie ich do tej babki będzie decyzją, której nie pożałujecie ;) 
Pokryta słodkim lukrem, wilgotna i delikatna, ale przede wszystkim pachnąca latem i słonecznymi wakacjami - będzie również piękną ozdobą Waszego wielkanocnego stołu. 

Jeśli babkę będziecie przechowywać w foliowym woreczku, to spokojnie możecie przygotować ją 2 dni wcześniej, a polukrować dopiero w dniu podania.
Odnoszę wrażenie, że im dłużej babka leży w folii (ja użyłam dużego worka strunowego i mogłam ją w nim zamknąć - ale sprawdzi się też folia spożywcza), tym jest delikatniejsza. 

A jeśli babka posmakuje Wam na tyle, że będziecie chcieli przygotować ją również latem (w sezonie na jagody) to pamiętajcie, aby wcześniej je zamrozić. 
 

Składniki na formę z kominem:
  • 1 puszka skondensowanego mleka słodzonego (530 ml)
  • 150 g bardzo miękkiego masła
  • 300 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 50 ml wody
  • 1,5 szklanki zamrożonych jagód + 1 łyżka mąki

Lukier:
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 3-4 łyżki zimnej wody
  • różowy lub fioletowy barwnik spożywczy

Mleko łączymy z masłem i miksujemy krótko, tylko do chwili połączenia. 

Na wierzch masy maślanej wsypujemy proszek oraz sodę i skrapiamy je sokiem z cytryny (soda powinna się zapienić). Mieszamy. 

Do masy mleczno maślanej dpdajemy mąkę i krótko miksujemy. Na koniec wlewamy wodę i ponownie miksujemy - około 5 sekund. 

Zamrożone jagody łączymy z mąką, a następnie dodajemy je do ciasta. Mieszamy łyżką do chwili połączenia. 

Formę na babkę smarujemy dość obficie olejem i przekładamy do niej ciasto. Wsztawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy do suchego patyczka - ok. 45 minut. 
Po wyjęciu z piekarnika babkę odstawiamy na około 45 minut, a następnie wyjmujemy ją z formy. Studzimy.

Składniki lukru łączymy ze sobą i pokrywamy nim przestudzoną babkę. (Lukier powinien mieć dość gęstą konsystencję, by nie spłynął.)

Smacznego!

Inspiracja

Opublikowano: 5 kwietnia 2019
Tagi: jagody
Kategoria: Wielkanoc, Babki
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (11)
Ola
Ola
20.04.2019 11:16 odpowiedz
Witam!
Chyba coś mi poszło nie tak:( wydawało się prosto A już przy dodawaniu jagód z mąką zabrawila mi się babka na fioletowo. Wlozylam do piekarnika A ona nie rośnie czy to normalne mimo sody i proszku do pieczenia?

Pozdrawiam
Katarzyna
Katarzyna
16.04.2019 23:01 odpowiedz
Witam,
czy zamiast jagód można użyć innych zamrożonych owoców (np. malin) ?
Pozdrawiam
wierna fanka :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
17.04.2019 07:30 odpowiedz
Myślę, że tak :)
Ola
Ola
15.04.2019 08:19 odpowiedz
Witam,
Tak dla upewnienia, napewno nie potrzeba jajek :)?

Pozdrawiam
Ola
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
15.04.2019 09:50 odpowiedz
Na pewno :)
Ania
Ania
06.04.2019 14:50 odpowiedz
A ja mam pytanie odnośnie formy. Czy nie trzeba jej posypywać bułka tartą? Ja zawsze tak robiłam, bo bałam się, że później babka nie wyjdzie z formy, ale nie lubię jak później jak przy jedzeniu czuć ta bułkę. Czy używa Pani zwykłej foremki i wystarczy ja tylko posmarować olejem ?
A przepisy i zdjęcia obłędne ... Już mam dwa ciasta zapisane do wypróbowania na święta a aż się boję co się jeszcze pojawi na blogu ;-)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
07.04.2019 12:10 odpowiedz
Ja nigdy nie podsypuję bułką, ponieważ ani nie wygląda to ładnie, ani nie smakuje. 
Polecam natomiast ceramiczne formy (z powłoką ceramiczną). Są świetne i jak posmaruje się je olejem, to babki same z nich wychodzą :) 
Kasia
Kasia
06.04.2019 00:18 odpowiedz
Kasienko a skąd wiedziałaś, że mam jeszcze spory zapasik jagód? przepis super jak zawsze, tylko mam jedno pytanie dlaczego te jagody muszą być zamrożone?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
06.04.2019 08:45 odpowiedz
Jeśli jagody nie będą zamrożone, to podczas mieszania rozpadną się i zafarbują całe ciasto. Zamrożone owoce są twade i nie ma ryzyka, że się porozgniatają :)
Aga98
Aga98
05.04.2019 15:28 odpowiedz
Czy można użyć zwykłego mleka zamiast skondesowanego z puszki? :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
06.04.2019 08:19 odpowiedz
Niestety nie :)