8

Babka sezamowa z Tahini




Z ubiegłorocznych wakacji przywiozłam słoik tahini. Jest to pasta z ziaren sezamu, używana głównie w kuchni krajów Bliskiego Wschodu oraz południowej Azji. Niewyobrażalnie tania i dostępna nawet w najmniejszych sklepach spożywczych począwszy od dużych miast na terenach pustynnych kończąc. Gęsta, tłusta i bardzo aromatyczna stanowi podstawę sosów oraz dodatek do dań mięsnych i warzywnych. Ja natomiast postanowiłam wykorzystać ją do babki sezamowej. Babka wyszła bardzo smaczna, z chrupiącą od ziaren sezamu skórką i miękkim środkiem. Pięknie pachnie sezamem i utrzymuje świeżość przez kilka dni.

Pasta tahini dostępna jest również w Polsce, zarówno w sklepach z żywnością orientalną jak i na popularnym portalu aukcyjnym, na którym wybór pasty sezamowej jest naprawdę obszerny. Nie stresujcie się zatem, nie musicie czekać aż wybierzecie się w daleką pordóż, by przygotować te babkę :)  

Składniki na dużą formę:

* 3 jajka

* 1,5 szklanki cukru

* 1 szklanka oleju

* 1/2 szklanki mleka

* 170 g pasty sezamowej tahini

* 2 szklanki mąki tortowej z czubkiem

* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

* 2 łyżki sezamu

Dodatkowo:

* 1 czubata łyżka miękkiego masła

* ok. 1/2 szklanki sezamu

Formę (włącznie z kominem) smarujemy obficie masłem i obsypujemy sezamem. Wstawiamy ją do lodówki na około 15 minut.

Jajka bijamy z cukrem przez około 6 minut na jasną, puszystą masę, a następnie dodajemy do niej cienkim strumieniem olej oraz mleko. Kiedy składniki się połączą dodajemy pastę tahini oraz po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i dwiema łyżkami sezamu. Miksujemy do chwili połączenia się składników.

Ciasto przelewamy do schłodzonej formy i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy przez około 50 minut, do suchego patyczka. 

Od razu po upieczeniu babkę wyjmujemy z formy i odstawiamy do wystygnięcia.

Smacznego :)



Inspiracja


Opublikowano: 8 kwietnia 2015
Kategoria: Wielkanoc, Babki
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (8)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
27.03.2018 08:07 odpowiedz
Szczerze przyznam, że nie próbowałam takiej opcji i troszkę bałabym się zakalca. Jeśli jest taka możliwość, proszę użyć oleju.
asia
asia
26.03.2018 18:23 odpowiedz
Czy olej można zastąpić roztopionym masłem?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
23.04.2016 12:26 odpowiedz
Średnica 24 cm
kinga
kinga
22.04.2016 16:44 odpowiedz
Witam.Jakiej wielkosci jest foremka? prosze podac w cm.u gory.
Gość
Gość
25.04.2015 18:02 odpowiedz
Piekę babeczkę kolejny raz, tak nam smakowała . Przepis - przekazany dalej.
ElaK.
ElaK.
10.04.2015 15:23 odpowiedz
Babka pyszna. Zrobiłam wg przepisu, jedynie dodałam 165 g tahini- bo tyle zostało mi po poprzednich wypiekach. Wygląda tak samo jak na zdjęciu, pięknie wyrosła.
Dziękuję za bardzo dobry przepis. Pozdrawiam.











gin86
09.04.2015 19:04 odpowiedz
Taką babkę chcę :)
mikimama
08.04.2015 08:33 odpowiedz
Piękne wiosenne zdjęcia!