
Z ubiegłorocznych wakacji przywiozłam słoik tahini. Jest to pasta z ziaren sezamu, używana głównie w kuchni krajów Bliskiego Wschodu oraz południowej Azji. Niewyobrażalnie tania i dostępna nawet w najmniejszych sklepach spożywczych począwszy od dużych miast na terenach pustynnych kończąc. Gęsta, tłusta i bardzo aromatyczna stanowi podstawę sosów oraz dodatek do dań mięsnych i warzywnych. Ja natomiast postanowiłam wykorzystać ją do babki sezamowej. Babka wyszła bardzo smaczna, z chrupiącą od ziaren sezamu skórką i miękkim środkiem. Pięknie pachnie sezamem i utrzymuje świeżość przez kilka dni.
Pasta tahini dostępna jest również w Polsce, zarówno w sklepach z żywnością orientalną jak i na popularnym portalu aukcyjnym, na którym wybór pasty sezamowej jest naprawdę obszerny. Nie stresujcie się zatem, nie musicie czekać aż wybierzecie się w daleką pordóż, by przygotować te babkę :)
Składniki na dużą formę:
* 3 jajka
* 1,5 szklanki cukru
* 1 szklanka oleju
* 1/2 szklanki mleka
* 170 g pasty sezamowej tahini
* 2 szklanki mąki tortowej z czubkiem
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* 2 łyżki sezamu
Dodatkowo:
* 1 czubata łyżka miękkiego masła
* ok. 1/2 szklanki sezamu
Formę (włącznie z kominem) smarujemy obficie masłem i obsypujemy sezamem. Wstawiamy ją do lodówki na około 15 minut.
Jajka bijamy z cukrem przez około 6 minut na jasną, puszystą masę, a następnie dodajemy do niej cienkim strumieniem olej oraz mleko. Kiedy składniki się połączą dodajemy pastę tahini oraz po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i dwiema łyżkami sezamu. Miksujemy do chwili połączenia się składników.
Ciasto przelewamy do schłodzonej formy i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy przez około 50 minut, do suchego patyczka.
Od razu po upieczeniu babkę wyjmujemy z formy i odstawiamy do wystygnięcia.
Smacznego :)

Inspiracja
Opublikowano: 8 kwietnia 2015
Dziękuję za bardzo dobry przepis. Pozdrawiam.