11

Babka piaskowa z kakao




Kiedy jakiś czas temu odwiedziła nas koleżanka i przywiozła ze sobą tę babkę, to już po pierwszym kawałku wiedziałam, że muszę wziąć od niej przepis i podzielić się nim z Wami. 
Bo takimi przepisami po prostu trzeba się dzielić ;) 

Babka nie tylko jest pyszna, ale też jak mówi koleżanka, to taki wypiek, który zawsze wychodzi. Więc jeśli z jakiś powodów jesteście zrażeni do pieczenia babek, to być może ten przepis zmieni Wasze nastawienie ;)

Oboje z Grzegorzem stwierdzamy, że im jest starsza, tym lepsza - zwłaszcza, jeśli będziecie przechowywać ją w woreczku. Wóczas, mam wrażenie, że z dnia na dzień jest coraz bardziej wilgotna i delitatna. 

Proponuję Wam ją w ramach wypieków wielkanocnych, ale prawda jest taka, że do przygotowania jej nie potrzeba żadnej konkretnej okazji. Świetnie sprawdzo się jako ciasto na weekend lub dodatek do kawy, kiedy wpada do Was koleżanka. 

To jak? Skusicie się? :)
 


Składniki na keksówkę o wymiarach 10 x 30 cm:
  • 4 duże jajka (najlepiej XL)
  • 250 g bardzo miękkiej margaryny
  • 200 g cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 150 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 70 ml mleka

Białka ubijamy z połową cukru pudru (ok. 7-8 minut). 

Pozostały cukier oraz cukier waniliowy łączymy z margaryną i miksujemy na najwyższych obrotach do czasu powstania jasnej, puszystej masy. 
Do masy maślanej, cały czas miksując, dodajemy po jednym żółtku. 

Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia oraz budyniami i dodajemy po jednej łyżce do masy maślanej. Na koniec wlewamy mleko. 

Do ciasta dodajemy ubite wcześniej białka i delikatnie mieszamy całość łyżką. 

Ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej z nich dodajemy kakao. 

Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia (spód oraz boki) i delikatnie smarujemy go olejem. 
Na dnie keksówki umieszczamy pierwszą część jasnego ciasta, na nim ciasto kakaowe i całość przykrywamy drugą porcją jasnego ciasta. 

Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika (opcja góra + dół) i pieczemy 60 minut (do suchego patyczka). 
Po upieczeniu babkę odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. 
Przed podaniem możecie oprószyć ją cukrem pudrem. 

Smacznego! 
 

Opublikowano: 28 marca 2019
Kategoria: Wielkanoc, Babki
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (11)
Alicja
Alicja
11.08.2019 20:15 odpowiedz
Dziękuję Pani Kasiu za najlepszy przepis na babkę piaskową.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
12.08.2019 07:27 odpowiedz
Proszę :)
AntyKeks
AntyKeks
20.04.2019 17:41 odpowiedz
No dobra dziewczyny, robie. Trzymajcie kciuki bo generalnie to nawet ciasto z torebki mi nie wychodzi :) Napisze co wyszło...
Karolina
Karolina
18.04.2019 08:33 odpowiedz
Czy te ilości produktów mogę wlać do foremki Ala babka? Wyjdzie? :-) chce zrobić taką babkę w tradycyjnej formie na Wielkanoc
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
18.04.2019 14:21 odpowiedz
Oczywiście :) Tylko proszę sprawdzić środek patyczkiem, czy jest upieczony. 
Ola
Ola
17.04.2019 20:55 odpowiedz
A mogę upiec w formie silikonowej???
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
17.04.2019 22:57 odpowiedz
Oczywiście
ashee
ashee
30.03.2019 00:30 odpowiedz
A może być z masłem?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
30.03.2019 08:46 odpowiedz
Oczywiście :)
Wypieki Beaty
28.03.2019 10:36 odpowiedz
Podkradam - upiekę :)
iza
iza
28.03.2019 09:20 odpowiedz
prosta szybka i pyszna ;)