7

Babka marchewkowa



To już ostatnia babka jaką chciałabym zaproponować Wam na tegoroczną Wielkanoc.

​Marchewka nadaje jej pięknego, pomarańczowgo koloru i sprawia, że jest wilgotna. 
Natomiast dodatek bakalii i skórki pomarańczowej nadaje jej odświętnego charakteru. 

Zdecydowanie jest to propozycja dla fanów ciasta marchewkowego, chociaż moja mama - która zdecydowanie fanką ciasta marchewkowego nie jest - powiedziała, że babka jest pyszna :)

Dodatkowo polecam Wam, by zachowała swoją wilgoć, przechowywać ją w woreczku foliowym. 
 

Składniki na formę z kominem:
(składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml)
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 150 ml oleju
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki startej marchewki
  • 1 szklanka rodzynek
  • 2/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 3 łyżki wiórków kokosowych 
  • 1 pełna łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej

Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę (przez około 5-7 minut).
Następnie, cały czas miksując, wlewamy olej. 

Do masy jajecznej dodajemy po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Kiedy składniki się połączą wyłączamy mikser. 

Do ciasta dodajemy marchewkę, rodzynki, orzechy, wiórki kokosowe oraz skórkę z pomarańczy. Mieszamy łyżką. 

Formę na babkę smarujemy olejem i przekładamy do niej ciasto. Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy 50-60 minut (do suchego patyczka). 
Po wyjęciu z piekarnika babkę odstawiamy na około 30 minut, a następnie wyjmujemy ją z formy i odstawiamy do wystygnięcia. 

Wystudzoną babkę oprószamy cukrem pudrem, pokrywamy lukrem lub polewą z białej czekolady. 

Smacznego! 

Opublikowano: 15 kwietnia 2019
Kategoria: Wielkanoc, Babki
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (7)
Kasia M
Kasia M
12.06.2019 09:52 odpowiedz
Przepyszna babka! Zrobiłam z samymi rodzynkami. Wyszła puszysta ale jednocześnie wilgotna. Powtórzę nie raz. Pozdrawiam
Iwona
Iwona
16.04.2019 14:45 odpowiedz
Babka rewelacyjna!!!!
Kasia
Kasia
16.04.2019 07:24 odpowiedz
Jakie wymiary/pojemność ma ta forma?
Wypieki Beaty
15.04.2019 13:50 odpowiedz
Pysznie wygląda z tymi orzechami :)
Awesa
Awesa
15.04.2019 11:05 odpowiedz
Chyba coś zniknęło z przepisu, albo ja nie widzę - jak długo piec tę babkę? Uwielbiam marchewkę i chętnie bym babkę zrobiła, ale nie chciałabym jej spalić...
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
15.04.2019 11:46 odpowiedz
Już dopisane :)
Awesa
Awesa
15.04.2019 11:57 odpowiedz
Wielkie dzięki!