72

Babka majonezowa


Wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc. Gdybym miała powiedzieć, jaki wypiek najbardziej kojarzy mi się z tymi świętami, bez wahania odpowiedziałabym, że babka. A raczej babki. Te maleńkie, wkładane do koszyczka, te większe, ustawiane na świątecznym stole, drożdżowe, ucierane, pączowane, lukrowane... Tak więc w moich świątecznych propozycjach z pewnością pojawi się kilka zupełnie różnych propozycji :)

Dziś - na początek - zaproponuję Wam najprostszą babkę jaką możecie sobie wyobrazić. Przygotowanie jej zajmie Wam dosłownie 5 minut, a efekt będzie zaskakujący... Bardzo puszysta, miękka i aromatyczna. Nie obawiajcie się, że smak majonezu będzie wyczuwalny. On raczej ma zastąpić tłuszcz i dodać babce wilgoci. Jestem przekonana, że nikt z Waszych gości nie domyśli się tego tajemniczego składnika :) O ile na co dzień jestem fanką ostrego majonezu Kieleckiego, do tego przepisu użyłam majonezu Winiary, który jest lekko słodkawy w smaku.

Składniki:

* 1/2 szklanki mąki pszennej

* 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

* 1 szklanka cukru

* 4 duże jajka

* 3/4 szklanki majonezu

* 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Lukier:

* 1 szklanka cukru pudru

* 1 - 2 łyżki soku cytrynowego

* opcjonalnie żółty barwnik

Wszystkie składniki na babkę umieszczamy jednocześnie w misie miksera i miksujemy ok 3-5 minut (aby cukier się rozpuścił). Ciasto przelewamy do natłuszczonej formy i wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika na ok 50 minut, jednak zawsze najlepiej już troszkę wcześniej zacząć sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest suche.

Kiedy babka wystygnie przygotowujemy lukier. Cukier łączymy z sokiem z cytryny i energicznie mieszamy. Lukier nie powinien być zbyt rzadki, dlatego sok dodajemy stopniowo. Polukrowana babka jest gotowa do konsumpcji od zaraz :)

Smacznego :) 

 



 



 


Opublikowano: 8 kwietnia 2011
Kategoria: Wielkanoc, Babki
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (72)
1  2
KasiaK
KasiaK
18.02.2018 12:03 odpowiedz
tydzień temu robiłam kakaową z majonezem i wszyscy byli zachwyceni. Dzisiaj robię wg tego przepisu tyle, że dodałam startą skórkę z cytryny. Pachnie niesamowicie.
Ewa
Ewa
17.04.2017 17:38 odpowiedz
Zrobiłam. Goście też zachwyceni. Pyszna!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
15.04.2017 19:14 odpowiedz
Ja wyjmuję ją z formy po około 20-30 minutach od wyjęcia z piekarnika. Nawet wczoraj piekłam trzy i jeszcze nigdy nie zdarzył mi się w jej przypadku zakalec.
Czy sprawdzałaś przed wyjęciem z piekarnika czy wbity w nią patyczek wychodzi suchy?
Asia
Asia
15.04.2017 11:27 odpowiedz
Kasiu czy babkę wyciągnąć ciepłą czy po całkowitym ostudzeniu?Babka pięknie wyrosła ponad blaszkę ale później opadla i jest lekki zakalec
Asia
Asia
25.03.2016 20:45 odpowiedz
A już ją robiłam 2 x wyszła super i teraz na święta znowu robię tym razem 3 szt. dla rodziny, tylko z bakaliami i zamiast cytryny z lukrem dodam sok z pomarańczy
Kizia
Kizia
15.03.2016 08:59 odpowiedz
Polubilam Twoja strone, jest piekna sliczna i wspaniala, ja tez biore sie za te babki majonezowe, bede czestym gosciem:-) bardzo bym sie ucieszyla gdybys pisala ile maja kalorii:-)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
31.03.2015 10:11 odpowiedz
Tak, proszę zrobić babkę z 1,5 porcji.
ka_ja82
ka_ja82
31.03.2015 09:38 odpowiedz
witam mam formę z Lidla o średnicy ok. 24 cm z kominem, jest dość wysoka i zastanawiam się czy muszę użyć np. 1,5 porcji aby wyszła pełna forma czy proporcja jak w oryginale przepisu?
Gospocha
Gospocha
07.06.2014 15:25 odpowiedz
Jak już się odważyłam upiec babkę majonezową, to już n-ty raz ją piekę. Kilkakrotnie dodawałam kakao i wychodziła mi babka z ładnym wzorkiem. Wyszła rumiana, rowniutka, rumiana. CUDO. W smaku tak samo CUDO.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
21.04.2014 18:57 odpowiedz
Miło mi, że smakowała :)
AnnaK81
AnnaK81
21.04.2014 18:28 odpowiedz
Nie wierzyłam, że ta babka może być aż tak dobra ale wszędzie się słyszy o babce majonezowej wiec postanowiłam wypróbować ten przepis. Efekt przeszedł moje oczekiwania. Babka będzie u nas gościć i to nie tylko na Wielkanoc. Jest genialna- pyszna, puszysta, długo utrzymuje świeżość i w ogóle nie czuć majonezu. Dziękuje za przepis!
Gość
Gość
15.04.2014 15:40 odpowiedz
Wyszła wspaniała i wilgotna!!! Bardzo dziękuję Kasiu za przepis i pozdrawiam :)!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
15.04.2014 08:27 odpowiedz
Ja użyłam formy o średnicy 24 cm.
Ania
Ania
14.04.2014 18:15 odpowiedz
Babka rewelacyjna w smaku! Tylko mialam chyba za duza foremke na babke bo troche plaska wyszla. Jaki rozmiar foremki powinnam uzyc??
gosc
gosc
21.09.2013 17:46 odpowiedz
Witam własnie upieklam babke i niestety ale wyszedł mi jeden wielki zakalec, babka ląduje w koszu ;/ niestety nie da sie zjeść. Robiłam wszystko tak jak w przepisie ;/
kleea
kleea
03.04.2013 15:42 odpowiedz
robiłam ja kilka razy i na pewno nie raz jeszcze do niej wrócę. najlepsza na ciepło, ale na drugi dzień, też smaczna :)
kaspiecze
30.03.2013 22:34 odpowiedz
Kasiu, i ja ją zrobiłam, po tym jak zobaczyłam ją u Joli :) fantastyczna! wilgotna, mięciutka, puszysta - pyszna
pierwszy raz robiłam jakiś tydzień temu, a dziś była powtórka, bo Rodzinka jednogłośnie zapragnęła właśnie tej babki na stole wielkanocnym, co jest chyba najlepszą rekomendacją :)

ps Cudownych Świąt :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
14.03.2013 10:31 odpowiedz
Jolu to jest zawsze mój pierwszy punkt na liście świątecznych wypieków :) Uwielbiamy ją, a w tamtym roku w Niedzielę wielkanocną piekłam kolejne 2 babki, bo do południa zniknęły poprzednie dwie :) W tym roku piekę od razu 4 :)
jolantaszyndlarewicz
14.03.2013 10:21 odpowiedz
Kasiu ta babka jest rewelacyjna:) Pyszna i wilgotna, taka jak lubię:) buziak i dzięki za świetny przepis
Przemo
Przemo
24.12.2012 12:30 odpowiedz
Nie pierwszy raz robię tą babkę, jednak zgubiłem przepis, a tym masz identyczny.
Jednak proponuje go lekko zmodyfikowac :)
Zamiast miksowania ciasta powinno się je mieszać drewniana łyżka - delikatnie.
Ponieważ podczas miksowania oddziela się od majonezu zawarty w nim tłuszcz.
czy-jest
11.10.2012 11:01 odpowiedz
fajnie wygląda. Upiekłam kiedyś taką, była średnia, pewnie byłaby smaczniejsza z proszkiem do pieczenia, bo zapomniałam go dodać ;)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.10.2012 10:59 odpowiedz
Oj nie mam pojęcia co mogło pójść nie tak :( Mnie zawsze się udaje ta babka i patrząc po komentarzach, innym tez wyszła. Nawet nie wiem co Ci doradzić. Ja zawsze robię dokładnie tak jak w przepisie.
czerwona_nesca
11.10.2012 10:44 odpowiedz
Kasiu zrobiłam tą babkę i wyszedł mi jeden wielki zakalec, myslę że mnie nie lubią ucierane ciasta, bo często mi sie to zdarza:( czy masz jakieś rady w pieczeniu ciast ucieranych?
alka
alka
17.04.2012 14:30 odpowiedz
super babka, szybka w zrobieniu i przepyszna :) polecam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
16.04.2012 21:28 odpowiedz
Gosiu miło mi, że smakowała :) Będzie mi niezmiernie miło jeśli wypróbujesz inne przepisy i mam nadzieję, że przypadną Ci do gustu.
Pozdrawiam :)
gosia_1972
gosia_1972
16.04.2012 10:26 odpowiedz
Ten przeepis mam z kwietniowej Claudii. Wypróbowałam go przy okazji Świąt Wielkanocnych. Upiekłam w formie muffinkowej bo chciałam włożyć do koszyka. Wyszło mi 12 babeczek ale myślę, że troszkę za dużo włożyłam ciasta. Jest rzeczywiście puszysta i co ważne nie wysycha, po paru dniach była równiez smaczna jak po upieczeniu.
Ostatnio nie wszystkie ciasta mi się udają. Często wychodzi zakalec. Bardzo nam smakowała. Mama poprosiła mnie o przepis bo jej też bardzo smakowała.
To zachęciło mnie do wypróbowania innych przepisów.
Pozdrawiam serdecznie
Małgosia
beatab
beatab
14.04.2012 14:45 odpowiedz
Witam
Gratuluje nietypowego przepisu. Z ciekawosci musialam wyprobowac i nie zaluje babka bardzo smaczna, wilgotna majonez nie wyczuwalny. POzdrawiam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
02.04.2012 09:00 odpowiedz
To najlepsza babka jaką kiedykolwiek jadłam, więc piecz bez obaw :)
corporejszyn
02.04.2012 08:59 odpowiedz
ciekawa opcja babka z majonezem....mam obawy...ale chyba zaryzykuje ;-))) spróbuje wg Twojego przepisu
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
18.03.2012 16:51 odpowiedz
Dziękuję i zapraszam do korzystania :)

Pozdrawiam :)
asikyoasik
asikyoasik
18.03.2012 16:48 odpowiedz
Kolejne ciasto, na które sie skusiłam, i kolejne, które wyszło dokladnie jak na zdjeciu :)) Lekka babka, idealna na śniadanie do porannej kawy... A z tym majonezem to naprawdę zdziwienie, nawet mąż nie wierzył że go tam dodałam ;)
Marek
Marek
05.01.2012 11:58 odpowiedz
Piekłem już 2 razy tą babkę i za każdym razem mi usiadła jakby leki zakalec, na koniec pieczenia patyczek był suchy . Co robię nie tak, a robię tak jak w przepisie ?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
24.04.2011 17:15 odpowiedz
Cieszę się, że smakowała :) Pozdrawiam :)
myszka
myszka
24.04.2011 17:12 odpowiedz
Witam! Szukając przepisu na babkę wielkanocną natknęłam się na ten. Trochę niepewna czy wyjdzie, zrobiłam-ciasto wyszło bardzo dobre, wilgotne, rozpływa się w ustach :) Dziękuję za wspaniały przepis, myślę że znajdę tu więcej takich ;) Pozdrawiam serdecznie!
Kaffi
Kaffi
23.04.2011 22:08 odpowiedz
To baba w piekarniku!!! Musiałam użyć makutry i pałki, ale mam nadzieje, że wyjdzie:) NIe wiem czy to dzięki majonezowi, ale konsystencja była naprawde aksamitna. Kolejny fajny przepis!
Wszystkiego najlepszego!!!!
Tosiaczek666
22.04.2011 23:25 odpowiedz
Piękna babka i w życiu bym nie pomyślała o majonezie :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
22.04.2011 09:40 odpowiedz
Dziękuję i ja również życzę Tobie i Twoim bliskim wesołych świąt :)
Gość
Gość
22.04.2011 09:35 odpowiedz
Moja mama zawsze robiła babki z proszku, z torebki - koszmar i zbrodnia!! Były suche i śmierdziały proszkiem do pieczenia. Babki zatem zawsze kojarzyły mi się z czymś najokropniejszym na świecie. odkąd sama zaczęłam piec babki właśnie z majonezem rodzina polubiła święta. Są soczyste, pachnące i naprawdę smaczne. Polecam każdemu niezdecydowanemu ten przepis. Poza tym one faktycznie zawsze się udają. Wesołych Świąt.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
21.04.2011 10:27 odpowiedz
Zawsze piekę góra + dół. Jak chodzi o tą babkę, to upiecz ją dopiero w sobotę, najlepiej wieczorem lub popołudniu. A jak chodzi o mazurek śliwkowy, to możesz nawet dziś upiec spód, bo im dłużej postoi z powidłami tym będzie lepszy :)
trisch
trisch
21.04.2011 10:20 odpowiedz
Kasiu
zabieram sie do pieczenia Twojej babki. Napisz mi prosze jak ja pieklas- z termoobiegiem, czy gora i dol. Zastanawiam sie, keidy najlepiej ja upec? jak dlugo zachowuje swiezosc? Zdecydowalam sie rowniez na Twoja perelke- czyli "mazurka na trzy sliwki";)
pozdrawiam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
15.04.2011 21:38 odpowiedz
Jasne że nie :) Będzie mi bardzo miło :)
zauberi
15.04.2011 21:23 odpowiedz
:) dziękuję :) pyszna babka, polecam, mam nadzieję, że nie będziesz miała nic przeciwko jak zamieszczę kiedyś przepis na blogu? Oczywiście z odpowiednim odnośnikiem :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
15.04.2011 17:05 odpowiedz
Ha ha niech to będzie najlepszy dowód dla innych, że ona zawsze się udaje ;) W sumie tak bardzo nie namieszałas :) Niech Wam wyjdzie na zdrowie! :)
zauberi
15.04.2011 16:26 odpowiedz
Kasiu, chciałam zrobić pół porcji (z tych 3 jajek), wszystkiego dałam po pół, później dałam jeszcze trochę ekstraktu waniliowego i strasznie mi się rzadkie zrobiło, ale dałam jeszcze po łyżce czubatej mąki pszennej i ziemniaczanej :) i ... wyszła bardzo pyszna! Jeszcze ciepłej zjedliśmy prawie połowę we dwoje :D, musiałam szybko robić zdjęcia :D dzięki za super przepis
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
15.04.2011 15:19 odpowiedz
A co pomieszałas z proporcjami? :)
zauberi
15.04.2011 15:06 odpowiedz
zachciało mi się czegoś słodkiego, po przeglądzie lodówki, stan: 3 średnie jajka i majonez, od razu wiedziałam co będę piec, tylko tak namieszałam proporcję, że nie wiem czy ciasto nie było za rzadkie :/ na razie babka siedzi w piekarniku :D
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.04.2011 18:52 odpowiedz
Asiu zależy w jakich małych :) Najlepiej, jak zobaczysz, że góra jest lekko zrumieniona sprawdzic patyczkiem, czy są suche.
asia
asia
11.04.2011 18:24 odpowiedz
Kasiu, jak długo piec, jeśli chciałabym ja zrobić w sześciu mniejszych formach?
bayaderka pl
bayaderka pl
11.04.2011 17:33 odpowiedz
Piekna jest ta babka! Sama planuje upiec rowniez majonezowa:) pozdrawiam serdecznie.
1  2