28

Babka dyniowa




Po dyniowych ślimaczkach z ciasta drożdżowego i dyniowych muffinkach, przyszła pora na dyniową babkę. Wypiek bardzo prosty i bardzo szybki w przygotowaniu. 

Babka jest bardzo wilgotna i jak wszystkie dyniowe wypieki z dodatkiem cynamonu, przepięknie pachnie. 

Składniki:

* 3 szklanki mąki pszennej

* 1 szklanka puree z dyni

* 2 łyżeczki proszku

* 1/2 łyżeczki soli

* 1 pełna łyżeczka cynamonu

* 1 1/3 szklanki cukru

* 150 ml oleju

* 125 ml maślanki

* 2 duże jajka

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy około 3-4 minuty. Ciasto przelewamy do natłuszczonej formy i pieczemy około 55-65 minut (do suchego patyczka)

Kiedy ciasto przestygnie, polewamy je lukrem lub oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego :)


Opublikowano: 14 września 2013
Tagi: dynia
Kategoria: Babki
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (28)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
21.03.2016 07:27 odpowiedz
Dynię trzeba rozmrozić, pogotować aż woda odparuje i zmiksować na puree.
lunka
lunka
20.03.2016 16:41 odpowiedz
czy moża użyć mrozonej dyni? jak to zrobić?
Gość
Gość
11.10.2014 23:11 odpowiedz
Pisalam, że wstawiłam do piekarnika i potem nie napisałam, jaki wyszedł efekt. Otóż niestety ale wyszedł mi zakalec, no i stwierdzam, że czas pieczenia chyba jednak powinien być dłuższy. Babka super wyrosła, ale niestety zakalec świadczy o tym, że się nie dopiekła.
Gość
Gość
10.10.2014 15:14 odpowiedz
Właśnie wstawiłam do piekarnika. Zobaczymy czy wyhdzie tak samo ładna.
Basik
Basik
11.04.2014 09:06 odpowiedz
Witaj,
mam takie pytanie, czy do tej babki nadaje się starta na małych oczkach i mrożona dynia. Jeśli tak to jak mam przygotować tą dynie?
A drugie pytanie to jak zrobić lukier do babki bez użycia soku z cytryny i kwasku cytrynowego (moje dzieci są uczulone na cytrusy, a i na kwasek źle reagują).
Pozdrawiam
monika
monika
18.10.2013 14:48 odpowiedz
Niestety u mnie też zakalec :(
jolantaszyndlarewicz
07.10.2013 10:00 odpowiedz
Kasiu jak z dynia to na pewno bardzo wilgotna:) .... uwielbiam dyniowe wypieki:)
Arkadiusz
23.09.2013 12:32 odpowiedz
Ostatnio eksperymentuje z dynią.. Więc ta babka jest następna na mojej liście "do zrobienia"

dzięki za przepis ;)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
23.09.2013 08:21 odpowiedz
Może była za krótko pieczona? Przez dynię, ta babka jest bardzo wilgotna, więc musi być dobrze dopieczona.
Gosia
Gosia
22.09.2013 14:26 odpowiedz
Kasiu, wyszedł mi totalny zakalec. co zrobiłam nie tak ????
AnnaK81
AnnaK81
19.09.2013 15:09 odpowiedz
Z przykrością stwierdzam, że mi nie wyszła :( Za to mam totalnego zakalca. Niby patyczek był suchy a jednak nie wyszło...trudno .
ania-gotuje
19.09.2013 11:57 odpowiedz
przepiękna! dziś idę po dynię!
berrypunch
15.09.2013 21:22 odpowiedz
Wygląda wyśmienicie, zapisuje przepis :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
15.09.2013 15:35 odpowiedz
Cieszę się, ze smakowała :)
bogusia
bogusia
15.09.2013 15:21 odpowiedz
witam, nie doczytałam ,że to puree ma być gotowane i zrobiłam z surowej dyni i też wyszła pyszna, choć nie taka pomarańczowa w kolorze
Marzena
14.09.2013 20:13 odpowiedz
Sliczny ma kolor. Wyprobuje w tym roku jak czasu starczy:)
eM
eM
14.09.2013 18:45 odpowiedz
Jaki pięknny kolor:)
kabamaiga
14.09.2013 17:32 odpowiedz
Ciasta dyniowe mają niesamowity kolor. Pięknie Ci się upiekła Kasiu.
majanaboxing
14.09.2013 17:21 odpowiedz
Cudny ma kolor! Widzę, że już na dynię czas.
o.zak
14.09.2013 17:05 odpowiedz
:)) dziękuję za mega szybką odpowiedź :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
14.09.2013 17:00 odpowiedz
To mniej więcej 320 - 350 g dyni przed obróbką termiczną.
o.zak
14.09.2013 16:57 odpowiedz
czy jest jakiś przelicznik, albo tak na oko, ile dyni surowej w gramach należy użyć, żeby wyszła 1 szkl puree? mam mrożoną (uchowała się z zeszłego roku, bo nie miałam weny :/)
marta grodecka
marta grodecka
14.09.2013 15:48 odpowiedz
gorąco dziękuje, jutro wypróbuje ten przepis. Na pewno jest przepyszna ta babeczka,pozdrawiam :)
olciaky
14.09.2013 14:10 odpowiedz
och babki dyniowe są wspaniałe, w tamtym roku dodałam do swojej orzechów włoskich i marchewkę - była pyszna!:)
Twoja również świetnie się prezentuje.
Pozdrowienia sobotnie
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
14.09.2013 13:40 odpowiedz
Zdecydowanie :) Mnie też jesień w kuchni kojarzy się z dynią :)
Gość
Gość
14.09.2013 13:31 odpowiedz
Wygląda przepięknie!Smak jesieni :)

Serdecznie pozdrawiam,

AGATA
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
14.09.2013 11:37 odpowiedz
Obraną ze skóry i wydrążoną dynię kroimy na kawałki i gotujemy do miękkości w parowarze albo pieczemy w piekarniku w szczelnie przykrytym naczyniu z odrobiną wody. Miękką dynię miksujemy na gładki krem.
marta grodecka
marta grodecka
14.09.2013 11:28 odpowiedz
witam, a jakie ma być to puree (surowe) ???