20

Babka czekoladowo kawowa z polewą




Pewnie niewielu z Was po Świętach czuje niedosyt słodkiego, ale koniecznie musiałam podzielić się z Wami przepisem na tę babkę, ponieważ jest przepyszna. Aromatyczna, wilgotna, z idealną polewą. Naprawdę nie musicie czekać do kolejnych Świąt by ją przygotować :)

Babkę po upieczeniu zalewamy kawą. Ja mam takie specjalne gumowe urządzenie (pędzelek ze zbiorniczkiem na płyn), ale Wy możecie użyć zwykłej strzykawki, ponieważ ważne jest, by babkę polewać nie tylko z góry, ale i z boków. A to samą łyżką może okazać się niewykonalne. 

Składniki:

* 7 jajek

* 2 szklanki mąki tortowej


* 1,5 szklanki cukru

* 1/2 szklanki kakao

* 250 g stopionego masła

* 2 łyżeczki proszku do pieczenia

* 2 łyżki miałkiej kawy rozpuszczalnej

* 4 łyżki wrzątku 

* 1 łyżka ekstraktu waniliowego


Poncz:

* 150 ml słodkiej kawy

Polewa:

* 6 kostek mlecznej czekolady

* 3 pełne łyżki kakao

* 2 łyżki masła

* 2 łyżki cukru pudru

* 4 pełne łyżki mleka

Mąkę łączymy z kakao, kawą i proszkiem do pieczenia.

Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę (na najwyższych obrotach miksera przez około 7 minut). Do masy jajecznej dodajemy suche składniki i cały czas miksując wlewamy wodę, ekstrakt waniliowy oraz masło. 

Ciasto przelewamy do wysmarowanej olejem formy i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 45 minut (do suchego patyczka).

Lekko przestudzoną babkę wyjmujemy z formy i studzimy.

Wierzch babki polewamy kawą i odstawiamy ją na około 3 godziny a następnie przygotowujemy polewę.

Wszystkie składniki polewy łączymy ze sobą w misce i podgrzewamy w kąpieli wodnej do chwili aż składniki się połączą i powstanie gładka masa. 

Gorącą polewę wylewamy na ciasto i pozostawiamy do zastygnięcia.



Smacznego :)




Opublikowano: 22 kwietnia 2014
Tagi: czekolada kawa
Kategoria: Wielkanoc, Babki
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (20)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
05.03.2018 21:57 odpowiedz
Tak jak w przepisie - 4 łyżki mąki.
gonia
gonia
05.03.2018 17:38 odpowiedz
a ile tej wody dodoac do tego miksowania
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
09.04.2017 09:02 odpowiedz
Myślę, że chodzi o ten przepis :)

gotowaniecieszy.blox.pl/2011/03/Coffee-cake.html
Ewa
Ewa
09.04.2017 01:37 odpowiedz
Kasiu wertuję przepisy na babkę i nie mogę znaleźć...wydaje mi się, że kiedyś widziałam przepis na babkę z aż 12 łyżeczkami kawy...komentarze były czy nie za dużo tej kawy...chciałam upiec, czyżbym się pomyliła i źle zapamietałam?
Pozdrawiam :)
Sosna
11.05.2014 19:07 odpowiedz
Prezentuje się rewelacyjnie. Przepiękna! :)
jolantaszyndlarewicz
06.05.2014 13:36 odpowiedz
Bardzo spodobał mi się pewien komentarz:) ..... ja też z tych co to babki cały rok pieką:). babka fantastyczna Kasiu:) .... ja często używam strzykawki w kuchni do nasaczania pierników:)
Irena
Irena
27.04.2014 20:11 odpowiedz
Piękne zdjęcia,od samego patrzenia ślinka cieknie.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
23.04.2014 20:53 odpowiedz
Bo są tysiące ludzi, którzy pieką babki nie tylko w Święta.
emilia1969
23.04.2014 18:15 odpowiedz
po co komu taki przepis po świętach, to powinno byc przed świętami opublikowane.
majanaboxing
23.04.2014 13:38 odpowiedz
Pięknie się prezentuje. Dostojna, wspaniała babka :)
Pozdrowienia :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
23.04.2014 07:13 odpowiedz
Syrop do kawy nie zawiera alkoholu. Jest to syrop smakowy, taki jak dodają w sieciowych kawiarniach, by kawa miała określony smak.

Jeśli go nie posiadasz, możesz go po prostu pominąć.
Gość
Gość
22.04.2014 22:33 odpowiedz
czym mogę zastąpić likier żeby nasączyć babkę? karmię piersią a ten likier chyba zawiera alkohol...
Kuchnia u Krysi
22.04.2014 20:20 odpowiedz
Ta babka wygląda pięknie. Obłędnie. A do tego robisz cudne zdjęcia :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
22.04.2014 20:01 odpowiedz
Nie mam zdjęcia w przekroju. Gdyby takie miała, z pewnością bym je od razu opublikowała.
alabog58
alabog58
22.04.2014 19:52 odpowiedz
Babka rzeczywiście piękna! A ja chciałabym zobaczyć ją w przekroju- nie masz czasem zdjęcia ?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
22.04.2014 16:27 odpowiedz
Tak, można zastąpić.
ania
ania
22.04.2014 13:46 odpowiedz
Czy ten syrop o smaku orzechow mozna zastapic likierm orzechowym ?
gin86
22.04.2014 12:32 odpowiedz
Wygląda fantastycznie, ma cudownie głęboki kolor :)
karmel-itka
22.04.2014 11:07 odpowiedz
prezentuje się fenomenalnie :]
mikimama
22.04.2014 09:01 odpowiedz
Ale pysznie wygląda!