55

Babka Advokatowa


Dzisiejsza babka będzie ostatnią babką jaką zaproponuję Wam na tegoroczną Wielkanoc. Chyba ostatnią... A może nie powinnam się aż tak zarzekac? Bo co poradzę, że tak uwielbiam piec babki? OK, powiedzmy, że ostatnią w tym tygodniu :)

Po babce zatapianej w likierze kawowym, to moja druga propozycja na babkę z dodatkiem alkoholu. Nie jest on tak mocno wyczuwalny jak w jej poprzedniczce, ale smak Advokata zdecydowanie da się w niej rozpoznać. To kolejny bardzo prosty wypiek który z pewnością zasmakuje tym, którzy zasiądą przy Waszym wielkanocnym stole :)

Składniki:

* 125 g masła

* 1 szklanka cukru

* 3 jajka

* 1 1/4 szklanki mąki

* 7 łyżek oleju

* 8 łyżek Advokata

* 1 1/2 łyżeczki proszku

Masło, olej, cukier, likier i 2 łyżki wody gotujemy ok 10 minut na małym ogniu. Z zagotowanej masy odlewamy 1/2 szklanki, którą polejemy przestudzoną babkę. Pozostałą masę odstawiamy do przestygnięcia.

Białka ubijamy na sztywną pianę a przestudzoną masę Advokatową miksujemy z żółtkami. Do masy jajeczno likierowej dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, a kiedy składniki się połączą, dodajemy białka i delikatnie mieszamy aby piana nie opadła. Ciasto przelewamy do natłuszczonej formy i pieczemy ok 45 minut w 175 stopniach (do suchego patyczka).

Jeszcze ciepłą babkę obficie polewamy pozostałą masą likierową i odstawiamy do przestygnięcia.

Smacznego :)

 



 



Źródło 


Opublikowano: 14 kwietnia 2011
Kategoria: Wielkanoc, Babki
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (55)
1  2
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
28.01.2012 15:59 odpowiedz
To bardzo prosta babka :) Ciesze się, ze smakowała.
Pozdrawiam :)
Akasha
Akasha
28.01.2012 15:35 odpowiedz
spróbowałam i polecam :)
mimo iż nie jestem talentem kucharskim - babka wyszła palce lizać :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
20.06.2011 09:38 odpowiedz
Olu wszystko zależy od piekarnika. Może masz nowszy niż ja i silniej piecze (mój ma już swoje lata). Spróbuj obniżyc temperaturę następnym razem.

Cieszę sie, że smakowało i udało się :)

Pozdrawiam ciepło :)
ola
ola
20.06.2011 09:19 odpowiedz
W zeszłym tygodniu zrobiłam tę babkę dwa razy. Było to moje pierwsze ciasto w życiu i wyszło super - wszystkim smakowało i nawet własna matka poprosiła mnie o przepis, więc polecam początkującym:)

Nie wiem tylko, czemu z wierzchu wychodzi mi bardzo spieczone i musiałam je trochę "obkroić" - może powinnam piec w niższej temperaturze?
łania
łania
14.05.2011 21:55 odpowiedz
Robiłam dziś. Bardzo smaczna, tylko szkoda, że advocata nie czuć mocniej ;)
Pozdrawiam
kasklang
09.05.2011 10:12 odpowiedz
zrobilam babke na wielkanoc i byla hitem:) w sobote robilam ja drugi raz na specjalne zamowienie mojej mamy:) jest pyszna i wilgotna. rewelacja
anus77
06.05.2011 14:20 odpowiedz
Kolejna wypróbowana :)
Tym razem na majowy weekend..
U mnie nie prezentuje się tak ślicznie jak u Ciebie Kasiu, ale smak jest chyba taki sam..
Zapraszam na wirtualny kawałeczek ;)
Dziękuję za inspirację i ten przepis..
Pozdrawiam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
27.04.2011 19:44 odpowiedz
Dziękuję za podzielenie się opinią i pozdrawiam :)
persimlatpo
27.04.2011 15:16 odpowiedz
Cudna wyszła ta babka, a ponieważ kupiłam wielką butlę Advocata to zrobię ją jeszcze nie raz w najbliższym czasie. Wilgotna, miękka, nie za słodka i błyskawicznie się ją robi.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
26.04.2011 12:52 odpowiedz
Ja też uważam, że nie potrzeba specjalnego święta by upiec sobie coś pysznego :) Pozdrawiam i dziękuję :)
lu-krecja
26.04.2011 12:51 odpowiedz
Upiekłam tę babkę na Wielkanoc - jest rewelacyjna! Wilgotna, aromatyczna i naprawdę advocatowa. Wrócę do tego przepisu jeszcze nie raz i na pewno nie będę czekać do następnych Świąt ;)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
26.04.2011 11:56 odpowiedz
Cieszę się, że smakowała :) Pozdrawiam :)
Ewelina
Ewelina
26.04.2011 11:52 odpowiedz
babka advocatowa jest suuuuper!
Zrobilam ja w domu na swieta, tylko likier zwykly jajeczny zastapilam kawowym i wypiek wyszedl rewelacyjny! Tak jak lubie... mocno puszysty i alkoholowy... :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
23.04.2011 17:11 odpowiedz
Ciesze sie ze smakowała :) Wesołych Swiąt!
Gość
Gość
23.04.2011 15:54 odpowiedz
Babka super upieczona w dużej foremce z podwójnej porcji już znika dzięki za inspiracje pozdrawiam
bea.w.kuchni
16.04.2011 08:35 odpowiedz
I ja uwielbiam babki z advokatem! Choc w tym roku nadal nie wiem, na ktora sie zdecydowac... ;) Pozdrawiam!
kasandraa6
15.04.2011 22:27 odpowiedz
u mnie tez babka adwokatowa choć jeszcze w piekarniku a Twoja piękna
fantazjemagdyk
15.04.2011 22:24 odpowiedz
cudowne zdjęcia, takie wiosenne, odświętne po prostu znakomite. Babka zapowiada się cudnie. Pozdrawiam !!
z_naszego_albumu
15.04.2011 21:29 odpowiedz
Niesamowita! Będąc ogromną wielbicielką likierów jajecznych uważąm ten pomysł z babką za strzał w dziesiątkę na stół wielkanocny!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
15.04.2011 14:52 odpowiedz
Mileniu myślę że można, tylko trzeba pilnowac aby zbytnio się nie spiekły :)
Majanko nie wiem czy znajdę jeszcze czas na drożdżową, ale już w tamtym tygodniu kupiłam drożdże, tak na wszelki wypadek :)

Dziękuję Wszystkim za miłe słowa :)

milenia3
15.04.2011 12:44 odpowiedz
Kasiu czy można proponowane przez Ciebie babki upiec w postaci muffinek?
judik1119
15.04.2011 12:13 odpowiedz
Nie dziwię się że tak lubisz Kasiu piec babki skoro wychodzą Ci na prawdę cudowne pod każdym względem:) Ta pewnie by mi bardzo posmakowała:) Piękne zdjęcia:)
maryjerzak
15.04.2011 04:09 odpowiedz
Mmmm wygląda smakowicie....chętnie zjadałabym kawałek:)
Mirabelka
14.04.2011 23:36 odpowiedz
Lubię! :) Ja rok temu robiłam babkę, do której dodawało się aż szklankę Advocata ;)))
zaytoona
14.04.2011 21:01 odpowiedz
Ale ładnie żółciutka! )

Wiesz co, Kasiu? Ja podczas mojej blogowej "kariery" nigdy jeszcze żadnej babki nie piekłam, a to już przecież prawie dwa lata! Wstyd i hańba... ;))

Pozdrawiam!
kulinarnespotkania
14.04.2011 17:13 odpowiedz
Kasiu, ale kusisz tymi babeczkami:) kazda zapowiada sie bardzo pysznie:)
majanaboxing
14.04.2011 17:08 odpowiedz
Zapomniałam napisać,ze ja to juz nie wiem jaką zrobię ,bo kusi mnie i herbaciana, i drożdżowa własnie i wszystkie Twoje ;)
majanaboxing
14.04.2011 17:07 odpowiedz
Kolejna fajna babkowa propozycja! Podoba mi się:)
Kasiu, a pieczesz tez babki drożdżowe? Moja mama zamierza na święta drożdżową zrobić, w zeszłym roku robiła, była pyyyszna :)
Pozdrowienia:)
zauberi
14.04.2011 16:07 odpowiedz
ach niestety do Krakowa mam daleko, ale jakbym mieszkała na pewno bym skorzystała :)
Kini
14.04.2011 15:50 odpowiedz
piękna, kusząca babka :) którą bardzo chętnie wypróbuję :)
kabamaiga
14.04.2011 14:56 odpowiedz
No jak w tym tygodniu to może być, ale przed świętami KONIECZNIE jakaś jeszcze się musi pojawić :)
flambir
14.04.2011 14:37 odpowiedz
Nam się nigdy nie znudzą Twoje babki, możesz piec bez końca. My z mężem uwielbiamy do herbatki kawałek babki. Mam tak różne formy na babkę, gdzieś przeszło 10, teraz czatuję na ceramiczną na allegro ;)
basiap-p
14.04.2011 14:11 odpowiedz
ależ trudny wybór Ciebie:)
emma001
14.04.2011 13:03 odpowiedz
Sliczna ta twojaa babka :) Zazdrosze czemu twojemu męzowi że jego babka pieczemu tyle pyszych babek hihi:) pozdrawiam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
14.04.2011 12:48 odpowiedz
Ha ha Trisch pierwszy raz słyszę tę teorię o nie pieczeniu w "ciężkie dni" :) Aleś mnie rozbawiła :) Spróbuj skusic się na którys z moich przepisów, najlepiej na majonezową, nie może Ci nie wyjsc :)

Dziękuję Wam za wszystkie miłe słowa :)
trisch
trisch
14.04.2011 12:35 odpowiedz
Kasiu,
mnie wszystkie babki wychodza z zakalcem. Produkty maja temperature pokojowa,w domu nie ma przeciagow i nigdy nie pieke podczas" moich ciezkich dni";))) Tak czy siak, zawsze klapa:(
Babeczka wyglada smakowicie!
kuchennefascynacje
14.04.2011 11:24 odpowiedz
Ta też zdecydowanie dla mnie uwielbiam advokata :)
niepokornik
14.04.2011 10:48 odpowiedz
Jaaaka piękna babka!
misbasia
14.04.2011 10:45 odpowiedz
Kasiu! Każda kolejna Twoja babka jest piękna. :)
elau66wr
14.04.2011 10:37 odpowiedz
jako wielka fanka adwokata - zapisuję - upiekę. Kasiu fotki powalają z nóg. Mistrzyni moja.
darki85
14.04.2011 10:33 odpowiedz
jak dla mnie to możesz jeszcze więcej babek nam prezentować (: ja tez uwielbiam babki i myślę, że ta również by mi posmakowała (:
pozdrawiam ciepło.
eve3.0
14.04.2011 10:28 odpowiedz
piękna! nic dziwnego, że tak lubisz je piec, bo wychodzą Ci wspaniałe :D
Ja do tej pory zawsze na mamę się zdawałam w kwestii bab wielkanocnych, ale może w tym roku odważę się upiec choć jedną :)
nathalia8
14.04.2011 10:28 odpowiedz
Piękna babka!
espresso9
14.04.2011 10:22 odpowiedz
Chętnie spróbuję :P
Piękne zdjęcia!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
14.04.2011 10:03 odpowiedz
Czytająca - dziękuję za spostrzegawczośc :) Już poprawiłam. 2 łyżki wody :)

Zauberi rozdaję :) Znajomym, sąsiadom :) Jak mieszkasz w Krakowie, to zapraszam :)

Szarlotku mam takie samo zdanie o Advokacie :)

Ewelaja - chyba ta z likierem kawowym i z majonezem :)

cakes-and-the-city
14.04.2011 10:03 odpowiedz
Znam tę babkę, upiekłam podobną kiedyś :) ech te słodkie procenty - pyszna była :)
czytająca
czytająca
14.04.2011 09:55 odpowiedz
A czego 2 łyżki gotujemy z masłem, olejem, cukrem i likierem? Pytam, bo piec będę :) Pozdrawiam
zauberi
14.04.2011 09:51 odpowiedz
ja się tylko zastanawiam co Ty robisz z tymi wszystkimi pysznymi babkami :) a advokatowa musi być pyszna
szarlotek
14.04.2011 09:50 odpowiedz
Nie przepadam za Advokatem a w wypiekach zawsze mnie zadziwia,że tak dobrze wpływa na smak :) Dobrze,że babki są takim wdzięcznym wypiekiem i mogą występować w tylu smakach :)
zawsze.e.ewelajna
14.04.2011 09:49 odpowiedz
Kasiu, szaleństwo u Ciebie z Tymi babkami! Ciekawa jestem któa na "najwyższej półce"?
1  2