
Z okazji zbliżających się Mikołajek, mam dla Was słodką propozycję :)
Piernikowo pomarańczowe babeczki biszkoptowe w słodkich, mikołajowych czapeczkach.
I uwierzcie mi, że wcale nie trzeba być dzieckiem, by z przyjemnością sięgnąć po jedną :)
Składniki na 12 babeczek
Ciasto:
* 4 jajka
* 4 łyżki cukru
* 4 łyżki mąki pszennej tortowej (z lekkim czubkiem)
* 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
* skórka otarta z jednej, sparzonej pomarańczy
Krem biały:
* 125 g mascarpone
* 125 ml kremówki
* 1 łyżka cukru pudru
Krem czerwony:
* 375 g mascarpone
* 250 ml kremówki
* 2 pełne łyżki cukru pudru
* 3 spore krople czerwonego barwnika w żelu
Dodatkowo:
* 12 pralinek Rafaello
* opcjonalnie - czerwony brokat spożywczy
Białka ubijamy na półpłynną pianę, a następnie dodajemy do niej po łyżce cukru. Miksujemy przez około 7-8 minut. Po tym czasie, cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku oraz skórkę z pomarańczy.
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia oraz przyprawą do piernika i przesiewamy do masy jajecznej. Mieszamy delikatnie, do chwili połączenia się składników.
Papilotki umieszczamy w formie na muffinki i napełniamy ciastem (u mnie sięgało do około 0,5 cm poniżej krawędzi). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy do suchego patyczka, ok. 15-18 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Składniki białego kremu łączymy ze sobą i miksujemy do chwili powstania gęstego kremu (uwaga - zbyt długo ubijany zwarzy się i rozwarstwi), którym przy pomocy szprycy tworzymy białą obwódkę dookoła babeczki.
W podobny sposób jak biały, przygotowujemy czerwony krem (barwnik dodając pod koniec miksowania) i wyciskamy z niego "czapeczki" na każdej z babeczek. Wierzch dekorujemy pralinką.
Przed podaniem możecie też oprószyć je jadalnym brokatem.
Smacznego :)
Opublikowano: 4 grudnia 2017
Tagi:
mascarpone