24

Babcina Szarlotka - przepis




Na ten weekend zostawiam Was z szarlotką. Taką najprawdziwszą, babciną, z pysznym ciastem i prażonymi na maśle jabłkami. Wykończoną odrobiną lukru. Im starszą, tym lepszą. Z naszych, młodych, cudownie pachnących jabłek. 

Ciasto:

* 350 g mąki pszennej tortowej (typ 450)

* 160 g miękkiego masła

* 4 łyżki mleka

* 2 jajka

* 1/2 szklanki cukru

* 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia

* 1 opakowanie cukru wanilinowego (32 g)

Masa jabłkowa:

* 2,5 kg jabłek (waga przed obraniem)

* 1/2 szklanki cukru (jeśli jabłka będą kwaśne, trzeba dodać więcej)

* 4 łyżki wody

* 2 cukry wanilinowe (po 32 g)

* 1 łyżeczka cynamonu

* 70 g masła

* 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Jabłka obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nasienne i kroimy je w średniej wielkości kostkę. Pokrojone jabłka przekładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy wodę, masło, cukier zwykły oraz wanilinowy i masło. Dusimy do chwili aż jabłka zmiękną (ale nie powinny się rozpaść). Do miękkich jabłek dodajemy mąkę i ciągle mieszając prażymy jeszcze minutę. 

Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i cukrami. Dodajemy do niej jajka, mleko i masło i przy pomocy miksera łączymy składniki w jednolite ciasto. Ciasto będzie dość miękkie, ale nie należy dodawać więcej mąki, aby po upieczeniu nie było twarde.

Formę o wymiarach 25x30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części i jedną z nich wkładamy do zamrażarki a drugą wykładamy spód formy. Ponieważ ciasto jest miękkie i ciężko byłoby je wałkować, najlepiej rozprowadzić je w foremce dłońmi. Nakłute widelcem ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 10 minut. 

Na podpieczony spód wykładamy jabłka i przykrywamy je schłodzonym, rozwałkowanym na podsypanej mąką stolnicy ciastem. Ciasto pieczemy kolejne 30-35 minut a następnie odstawiamy na co najmniej 12 godzin w chłodne miejsce, aby masa jabłkowa stężała. 

Zimne ciasto polewamy lukrem przygotowanym ze szklanki cukru pudru oraz 4-5 łyżek wody. 

Smacznego :)


Opublikowano: 23 sierpnia 2014
Tagi: jabłka
Kategoria: Kruche, Z owocami
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (24)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
13.09.2017 19:19 odpowiedz
Dokładnie tak :)
ewela
ewela
13.09.2017 17:56 odpowiedz
Kasiu, a ja mam pytanie odnośnie jabłek. Nie mam czasu obierać i kroić jabłek, mogę użyć gotowych prażonych ze słoika? Jeśli tak, to dodać do nich mąkę?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
29.09.2016 07:26 odpowiedz
Tak, bez problemu - tylko należy ofoliować blachę, aby szarlotka nie wyschła :)
kinga044
kinga044
26.09.2016 17:11 odpowiedz
Witam! Mam pytanko, jeli upiekę szarlotkę w piątek wieczorem, wciąż będzie smazna w poniedziałek ? Szukam ciasta do pracy, które mogłabym upiec w piątek i zabrać do pracy w poniedziałek ( wyjeżdzam na weekend, więc nie mam mozliwości upiec póżniej). Dziękuję serdecznie i pozdrawiam, Kinga
agusia
agusia
17.09.2016 17:00 odpowiedz
Pyszna szarlotka. Prosta w wykonaniu. Na pewno jeszcze będziemy ją piec w naszym domu.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
15.03.2016 21:27 odpowiedz
Obawiam się, że takie jabłka są dość rzadkie, więc na pewno trzeba by było je zagotować i dodać na początek 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej wymieszanej z odrobiną wody. Chodzi o to, żeby ciasto nie rozmokło i żeby jabłka nie wypływały podczas krojenia. Jeśli po takiej ilości mąki masa jabłkowa będzie za luźna, dodaj kolejną łyżkę.
ewela
ewela
15.03.2016 20:09 odpowiedz
Kasiu a można użyć gotowych prażonych jabłek? jeśli tak, to coś do nich dodać?
Kasia M
Kasia M
12.03.2016 21:23 odpowiedz
Ta szarlotka jest mistrzostwem świata, chyba pobije moją ulubioną na kruchym cieście. Fakt ciasto jest troszkę klejące, ale dla takiego efektu warto, oj warto!
Moja Galeria Smaku
31.10.2014 19:03 odpowiedz
Właśnie wyjęłam z piekarnika :) ciekawa jestem smaku, no ale trzeba poczekać do jutra ;)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
21.09.2014 20:58 odpowiedz
Ciasto zdecydowanie różni się od klasycznego kruchego. Mnie to ciasto najbardziej tu pasuje, ale oczywiście można go zastąpić.
Sandra
Sandra
21.09.2014 13:17 odpowiedz
Czy to ciasto jest kruche? Czy przez dodatek proszku do pieczenia traci swoją kruchość? Mozna zrobic na tradycyjnym kruchym spodzie?
....wiele pytań :)
Kazik45
26.08.2014 13:54 odpowiedz
Wspomnienia, wspomnienia ... Moja Mama taką piekła, tylko górę nakładała już osobno upieczoną, potem lekko dociskała .... przeważnie zjadaliśmy połowę w ciągu kilkunastu minut, przy obowiązkowej partii szachów, z Mamą oczywiście.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
25.08.2014 15:11 odpowiedz
Jeśli ciasto jest bardzo klejące, to trzeba je trochę podsypać mąką. Mogłyśmy mieć jajka różnej wielkości, inne łyżki mleka, mąkę o innej wilgotności. Ono powinno być plastyczne, chociaż raczej rzadkie.
wizzz31
25.08.2014 12:00 odpowiedz
Zrobilam i wyszlo!!! Pyszne, aromatyczne i latwe w wykonaniu. Dziekuje za przepis!
gotuję, bo chcę
gotuję, bo chcę
25.08.2014 09:37 odpowiedz
Kasiu, ciasto wyszło mi raczej gęste, mocno klejące się - miałam kłopot, żeby je odkreić od rąk :( No i zakalec, mimo że podpiekłam spód prawie 15 minut...
Karina
24.08.2014 12:20 odpowiedz
wygląda cudownie! z chęcia bym jeden kawałeczek zjadła...
majanaboxing
23.08.2014 20:32 odpowiedz
Cudowna jest!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
23.08.2014 19:26 odpowiedz
Tak jak opisałam w przepisie. Wałkowałam, ale już podsypywałam mąką do wałkowania. Możesz też spód podsypać mąką, a ciasto rozpłaszczyć dłońmi i przenieś. Mnie się w jednym miejscu przerwało, ale załatałam :) Warto się troszkę pomęczyć, bo każda dodana łyżka mąki odbiera ciasto delikatność.
Kaśka
Kaśka
23.08.2014 19:13 odpowiedz
Kasiu, jak rozłożyłaś tą schłodzoną część ciasta? Wałkowałaś? Nie da się ułożyć tak jak tą pierwszą część, a po 30 min. w lodówce dalej będzie miękkie.
Gość
23.08.2014 11:44 odpowiedz
Wyglada przepysznie, pozdrawiam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
23.08.2014 10:27 odpowiedz
Pół na pół pirosy i antonówki.
Magda
Magda
23.08.2014 09:51 odpowiedz
Jakiego rodzaju jabłek użyłaś?
zax454
23.08.2014 09:37 odpowiedz
Ja zawsze robię proste ciasto z jabłkami. Muszę sprawdzić jakiś dobry przepis jak ten.
Marcela
23.08.2014 08:45 odpowiedz
wiedziałam, że jak tu wejdę to zrobię się strasznie głodna! Pycha!