8

Aromatyczna pasta słonecznikowa (do pieczywa)




Jeśli lubicie wszelakiego rodzaju smarowidła do chleba to myślę, że dzisiejszy przepis przypadnie Wam do gustu :)

Głównym składnikiem pasty jest ziarno słonecznika, ale dodatek kurkumy oraz curry nadaje jej lekko orientalnego charakteru. Jeśli jednak nie przepadacie za tego rodzaju przyprawami, pomińcie je. Dodajcie zamiast nich zioła prowansalskie i wówczas pasta (w skład której i tak wchodzi już świeża bazylia, koncentrat pomidorowy oraz czosnek) nabierze bardziej włoskiego charakteru.



Składniki:

* 1,5 szklanki ziaren słonecznika (ok. 200g)


* 2 pełne łyżki koncentratu pomidorowego

* 3-4 łyżki oleju

* 1 duża cebula

* 3 duże ząbki czosnku

* 20 liści świeżej bazylii

* 1 łyżeczka płynnego miodu

* 1 łyżeczka soku z cytryny

* 1/2 łyżeczki suszonego majeranku

* 1/3 łyżeczki soli

* 1/3 łyżeczki suszonego oregano

* 1/3 łyżeczki curry

* 1/4 łyżeczki ostrej papryki

* 1 szczypta kurkumy

Słonecznik zalewamy zimną wodą i odstawiamy na całą noc. Rano przecedzamy go i pozostawiamy na sicie na około 30 minut aby pozbyć się nadmiaru wody.

Drobno posikaną cebulę oraz posiekany czosnek podsmażamy na oleju. Mniej więcej w połowie smażenia dodajemy kurkumę, majeranek, oregano, curry oraz paprykę. Smażymy jeszcze chwilę cały czas mieszając. Po zdjęciu z ognia do cebuli dodajemy miód oraz sok z cytryny.

Ziarna słonecznika, koncentrat pomidorowy, cebulę z przyprawami oraz liście bazylii i sól umieszczamy w malakserze i miksujemy do chwili powstania pasty. Jeśli pasta będzie bardzo gęsta dodajemy łyżkę wody.

Pastę przechowujemy w lodówce, w szczelnie zamykanym naczyniu.

Smacznego :)


Opublikowano: 13 kwietnia 2016
Kategoria: Wegetariańskie, Inne
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (8)
Edyta
Edyta
29.09.2018 22:00 odpowiedz
jestem ciekawa jak smakuje z prażonym słonecznikiem?
Magda
Magda
28.09.2018 12:06 odpowiedz
Moja ulubiona pasta! Robię ją z tego przepisu już od kilku lat i nadal się nią zachwycamy z całą rodziną. Również w pracy ta receptura zrobiła furorę. :-)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
28.09.2018 12:18 odpowiedz
Zatem cieszę się, że przepis przypadł Wam do gustu :)
Gość
Gość
19.11.2017 10:16 odpowiedz
Pasta jest pycha! Ale wkradła Ci się literówka - wolę dodać posiekaną cebulę, niż posikaną ;)
Magda
Magda
31.08.2016 19:56 odpowiedz
Dziękuję za świetny przepis!
Właśnie jemy z rodziną tę pastę, jest przepyszna :-)
Myślałam, że starczy jej na 3 dni, ale znika w mgnieniu oka ;-)
Mietowajagodka
Mietowajagodka
16.04.2016 10:27 odpowiedz
Zrobiłam wyszła pyszna. Domownicy zachwyceni. A pasta znikła równie szybko jak się pojawiła.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
13.04.2016 16:00 odpowiedz
Nie, nie próbowałam.
Patrycja
Patrycja
13.04.2016 13:55 odpowiedz
Kasiu, a próbowałaś słonecznika prażonego zamiast moczonego?