17

Aromatyczna karkówka w chrzanie


Jakiś czas temu zostałam poproszona o przygotowanie dania pasującego do piwa i obdarowana zestawem piwa Paulaner. Czas dostarczenia przesyłki był bardzo trafiony, ponieważ za kilka dni spędzało u nas weekend kilku naszych znajomych. Chociaż pomysłów miałam kilka, wybór padł na karkówkę. A jako że  towarzystwo miało być głównie płci męskiej, poprosiłam męża aby to On pomógł mi skomponować oryginalną marynatę. 

Mąż chciał, by marynata była oparta na chrzanie i by jego smak dominował. Tym sposobem powstało pikantna, ale i aromatyczne danie.  

Po upieczeniu mięso jest kruche i soczyste. Idealne do szklaneczki dobrego, pszenicznego piwa. 

Składniki:

* 1,5 kg chudej karkówki 

Marynata:

* 1 pełna łyżeczka musztardy sarepskiej

* 1 1/2 łyżeczki tartego chrzanu

* 1 łyżeczka słodkiej papryki

* 1/2 łyżeczki ostrej papryki

* 1 pełna łyżeczka soli

* 1 łyżeczka dowolnej przyprawy do karkówki

* 1/2 łyżeczki grubo mielonego pieprzu

* 1/2 łyżeczki majeranku

* 1/3 łyżeczki ziaren kminku (nie polecam mielonego)

* 3 duże ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)

* 4 pełne łyżki oleju

Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą i nacieramy nią mięso. 

Mięso wkładamy do naczynia z przykrywką i wstawiamy do lodówki na 24 godziny a następnie pieczemy mięso w 200 stopniach przez 2 godziny a następnie zdejmujemy pokrywę i pieczemy kolejne 15 minut. W tym czasie wierzch mięsa się zarumieni. 

Do mięsa proponuję podać świeże pieczywo ( u mnie była to rustykalna bagietka z kminkiem). 

Smacznego :)

 



 



Ingredients:

* 1,5 kg pork neck

Marinade:

* 1 tespoon hot mustard 

* 2 teaspoons grated horseradish

* 1 teaspoon sweet pepper powder

* 1/2 teaspoon hot pepper powder 

* 1 teaspoon salt

* 1 teaspoon pork or grill seasoning

* 1/2 teaspoon pepper 

* 1/2 teaspoon dry marjoram

* 1/3 teaspoon cumin seeds

* 3 large garlic cloves (crashed)

* 4 tablespoon oil

Combine all marinade ingredients and cover the meat with it. Place the meat in a baking dish, cover it and refrigerate for 24 hours. 

Next day bake it in 200C for 2 hours. After this time remove the cover and bake for another 15 minutes.

Serve with fresh bread and a good quality beer :) 


 


Opublikowano: 22 grudnia 2012
Tagi: wieprzowina
Kategoria: Mięso
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (17)
Magda
06.04.2018 12:09 odpowiedz
Sprawdziła się na Wielkanoc i myślę, że w sezonie grillowym również ją powtórzę. Tym razem na ciepło. Pozdrawiam!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
08.04.2016 21:55 odpowiedz
Oczywiście :)
Agnieszka
Agnieszka
08.04.2016 18:38 odpowiedz
Kasiu czy mogę karkówkę marynować 48h zamiast 24h?
magda-mazek
02.04.2015 07:36 odpowiedz
Szynka wyszła rewelacyjna.:) uwielbiam domowe wędliny
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
28.03.2015 08:25 odpowiedz
Tak, oczywiście :)
magda-mazek
28.03.2015 08:10 odpowiedz
Kasiu kupiłam szynkę 1,5 kg i czy mogę w ten sposób zrobić szynkę.Pomocy bo nie wiem co robić ??
magda-mazek
27.03.2015 12:31 odpowiedz
Czy mogę w ten sposób zrobić szynkę ?
Gość
Gość
10.12.2014 20:49 odpowiedz
Dzisiaj upieklam karkoweczke wyszla wspaniale i tak samo smakuje , polecam wszystkim i gratuluje pomyslu na marynate. U mnie marynowala sie 2 dni , krucha soczysta mnimnim :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
02.12.2014 07:22 odpowiedz
Tak, można odgrzać ją w całości w piekarniku lub pokroić w plastry i podsmażyć na patelni.
Karola
Karola
01.12.2014 17:06 odpowiedz
A w jaki sposób można podgrzać upieczoną już karkówkę? W piekarniku złapie temperaturę?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
12.04.2014 19:13 odpowiedz
Nie, nie - 1 1/2 łyżeczki. Już poprawiam.
magda-mazek
12.04.2014 12:34 odpowiedz
Kasiu ile tego chrzanu - 12 łyżeczek ?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
03.04.2013 22:10 odpowiedz
Bardzo się cieszę, ze Ci smakowało :)
cuda.wianki
03.04.2013 19:49 odpowiedz
Kasiu, najlepsza karkowka jaka jadlam w zyciu! (nie liczac tych, ktore przyrzadzamy na grillu) swietna marynata. mieso wyszlo przepyszne i na cieplo, polane sosem pieczeniowym, jaki przygotowalam na bazie wypuszczonych sokow lub na zimno z wielkanocna ;-)) cwikla! dziekuje Kasiu za przepis! :-))
jolantaszyndlarewicz
23.12.2012 18:35 odpowiedz
Kasiu zdjecia taki, ze mi dech zaparło .... po prostu mistrzostwo Świata:)
Pozdrawiam ciepło i życzę raz jeszcze zdrowych i wesołych Świąt:)
Milka
Milka
22.12.2012 19:12 odpowiedz
Kasiu, cudowne zdjęcia. A mięsko wygląda fantastycznie.
kuchnia_breni
22.12.2012 15:59 odpowiedz
Bardzo apetyczne zdjęcia, a i przepis w sam raz dla mnie :)