89

3 BIT


To bardzo proste ciasto idealnie nadaje się na wszelkie imprezy. Nie znam osoby która by go nie lubiła, a zarazem znam mnóstwo, którym jeden kawałek z pewnością nie wystarcza. Do przepisu używam gotowego kajmaku (można go nabyć w każdym dużym supemarkecie), ale również można przygotować go samodzielnie poprzez gotowanie skondensowanego mleka słodzonego przez ok. 2 godziny (puszka musi być cały czas przykryta wodą i możemy ją otworzyć dopiero na drugi dzień, kiedy całkowicie wystygnie).

Składniki na formę 30x45 cm:

* 450 g (2 duże paczki) herbatników (np. Petit Beurre)
* 2 puszki kajmaku (800 –900 g)
* 2 budynie waniliowe
* 450 ml mleka
* 270 + 50 g miękkiego masła
* 500 ml śmietany kremówki (36%)
* 2 łyżki cukru pudru
* 100 g gorzkiej czekolady



Budynie gotujemy w 450 ml mleka (odrobinę mniej niż zalecają producenci, jeśli nie jest słodzony, dodajemy tyle cukru ile zasugerowano na opakowaniu). Budyń odstawiamy do całkowitego wystygnięcia i kiedy jest już zimny ubijamy go z masłem (do rozbitego mikserem masła dodajemy po łyżce budyniu i dokładnie mieszamy na najwyższych obrotach).
Kajmak ubijamy mikserem z 50 g miękkiego masła. Kiedy utworzą jednolitą, gładką masę odstawiamy.
Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.
Czekoladę ucieramy na grubych oczkach tarki.
Okładamy w takiej kolejności: herbatniki – masa kajmakowa – herbatniki – masa budyniowa – herbatniki – bita śmietana – wiórki czekoladowe.
To kolejne z ciast, które im starsze tym lepsze. Moim (i nie tylko) zdaniem, ciasto najlepsze jest po 2-3 dniach stania w lodówce. A po tygodniu ( o ile dotrzyma :)) wręcz rozpływa się w ustach.
Polecam i smacznego :)



 



 




Opublikowano: 6 stycznia 2010
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (89)
1  2
Kasia
Kasia
21.12.2018 07:55 odpowiedz
Ciasto wygląda obłędnie :) mam pytanie co do tego mleka. Czy nie będzie za mało masy jak się zrobi tylko z takich porcji? U Pani to jest dość spora warstwa A jak wlałam 450 ml mleka do garnka to to wcale za dużo nie jest. Pozdrawiam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
21.12.2018 15:25 odpowiedz
Wydaje mi się, że nastąpiła pomyłka z wielkością blaszki. 
Proszę zrobić to ciasto w formie o wymiarach ok.23x28 cm. 
Gosia
Gosia
22.12.2017 18:18 odpowiedz
A czy zdarzyło się może komuś ze herbatniki wypłynęły nad mase kajmakowa juz na początku.. ?!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
21.12.2017 14:04 odpowiedz
Tak, trzeba szczelnie owinąć folią aby nie wyschło i przede wszystkim żeby ni e przeszło zapachami lodówki.
Gosia
Gosia
20.12.2017 17:53 odpowiedz
Kasiu a jeśli zostawiasz je w lodowce to przykrywasz szczelnie folia czy nie?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
17.09.2016 09:22 odpowiedz
Cieszę się, że smakuje :)
Lagrema
Lagrema
17.09.2016 08:44 odpowiedz
Pani Kasiu, jest to najlepszy przepis na 3 bit'a, jaki wypróbowałam. :-) Łatwe, szybkie i pyszne. Według mnie już na drugi dzień jest dostatecznie miękkie, aby zajadać. Pozdrawiam.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
08.04.2015 08:33 odpowiedz
Nie dziwię się, że masa się rozlewała, skoro została dodana margaryna. Absolutnie nie wolno zamieniać masła na margarynę.
Gość
Gość
08.04.2015 08:13 odpowiedz
Witam:) robiłam to ciasto na święta i wydaje mi się, że 2 puszki kajmaku na taką blaszkę to zdecydowanie za dużo ciasto wyszło bardzo słodkie,a w dodatku uważam że zbędne jest dodawanie do masy kajmakowej masła, gdyż po jej dodaniu masa w lodówce niechciała się stężeć rozlewała się, dodam że dałam tyle margaryny Kasi ile było w przepisie. W efekcie ciasto wylądowało w zamrażarce jako lody:)
Rose
Rose
27.02.2015 23:59 odpowiedz
Mam pytanie odnośnie masy budyniowej: czy na pewno dodajemy do wystudzonego budyniu aż 270 gram miękkiego masła? Dodałam dokładnie tyle i nie czuję budyniu tylko ... praktycznie samo masło :(
Joanna M
Joanna M
09.05.2014 12:34 odpowiedz
witaj Kasiu. Uwielbiam twojego 3-bita. Ciasto jest super robiłam je na urodziny mamy, myślałam że zostanie chociaż mały kawałek do spróbowania :) niestety zniknął w ciągu godziny goście byli przekonani że to kupne ciacho :) - twój przepis został przekazany kolejnym fanom 3-bita. Uwielbiam twojego bloga.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
17.01.2014 08:02 odpowiedz
Obawiam się, że bez masła kajmak nie zgęstnieje. Jednak masło pod wpływem chłodzenia twardnieje i trzyma masę zwartą.
luna1981
16.01.2014 23:16 odpowiedz
Chcialam tylko dodac, ze faktycznie po 4dniach w lodowce ciasto jest przepyszne i karmel zgestnial prawie calkowicie W smaku cudo Kasiu a jakby nie dawac masla do masy kajmakowej? Pozdrowionka
luna1981
05.01.2014 13:26 odpowiedz
Witaj Kasiu
Jestem zachwycona Twoim blogiem. Podziwiam ludzi z pasja, a Tobie na pewno jej nie brakuje. Skąd znajdujesz czas na to wszystko?
Po udanych i pysznych pierniczkach świątecznych postanowiłam spróbować z 3bitem. I mam parę problemów. Masa kajmakowa wyszła mi b.rzadka, mimo 3 dni w lodówce nadal jest płynna - może za bardzo rozmiksowałam? Natomiast masa budyniowa wyszła b.gęsta i było jej b.mało, że ledwo ja rozsmarowałam. Co zrobiłam nie tak?
Pozdrawiam cieplutko.
dorlisz
dorlisz
02.12.2013 15:52 odpowiedz
Witam
Ciastko pyszne, zrobiłam na Andrzejki ale niestety nie mogłam pokroić na półmisek bo cała krówka się rozlała, po zmiksowaniu kajmaku z masłem masa zrobiła się bardzo lejąca i nie zsiadła się nawet po 24h. Następnym razem chyba dam prosto z puszki. Ale problemu nie było podawałam porcyjki udekorowane wiśnią i mandarynką i wszyscy chwalili.
Pozdrawiam dorlisz
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
27.11.2013 17:52 odpowiedz
Nie ma takiej potrzeby, ponieważ ciasteczka "wciągną" jej wilgoć, ale oczywiście możesz dodać 2 fixy - na pewno będzie stabilniejsza. Ja używam do miksowania robota planetarnego, więc śmietana wychodzi bardzo sztywna.

Generalnie fix nie zaszkodzi :)
Ewelina
Ewelina
27.11.2013 16:58 odpowiedz
Dziewczyny, czy do śmietany nie trzeba dodać śmietan fix, albo żelatyny by nie była zbyt lejąca?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
03.09.2013 07:31 odpowiedz
To miło mi, że smakowało :)
judyta.69
02.09.2013 23:49 odpowiedz
a jednak...pomimo, że "troszkę" przesłodziłam blaszka pusta....
judyta.69
31.08.2013 00:33 odpowiedz
jednak można zepsuć to ciasto....ja dodałam do bitej śmietany szklankę cukru pudru zamiast 2 łyżki...strasznie slodkie mi wyszło....a z miesiąc zabierałam się za robienie 3 Bita....ale to tak jest jak się robi 10 rzeczy na raz...
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
21.03.2013 18:57 odpowiedz
Jeśli lubisz smak margaryny - to tak. Ale moim zdanie o wiele lepsze jest masło.
Gość
Gość
21.03.2013 18:43 odpowiedz
Czy można zastąpić masło margaryną?
LW23
LW23
29.12.2012 22:34 odpowiedz
Witam, zdaniem mojego wymagającego 11- letniego siostrzeńca - najlepsze ciasto świata (lepsze nawet od tych z cukierni) ;). Rzeczywiście jest pyszne, zwłaszcza po tygodniu od zrobienia.

Dziękuję za przepis, pozdrawiam.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
22.10.2012 22:31 odpowiedz
Aniu...
Jest tylko jedna przyczyna grudek cukru w masie. Ona jest po prostu stara :)
Możesz sama zrobić masę. Słodzone mleko kondensowane gotuje się w pełnym garnku wody przez 2 godziny (ja nawet gotuję 2,5). Tylko musisz systematycznie dolewać wody jak się wygotuje.
Puszkę można otworzyć dopiero jak będzie zimna - najlepiej na drugi dzień :)
Ania
Ania
22.10.2012 15:05 odpowiedz
Ciasto rewelacja, pycha;) jednak nie wyszło do końca tak jakbym chciała;) dlatego proszę o podpowiedź, co zrobić żeby następnym razem moja masa krówkowa nie była taka rzadka i nie miała tak wielu grudek z cukru? Użyłam gotowej masy, myślałam że będzie ok, jednak coś nie wyszło:( dziękuję za pomoc;) pozdrawiam
Ania
Ania
30.08.2012 21:20 odpowiedz
wszystko byłoby super, gdyby nie to, że moja masa kajmakowa miała bardzo rzadką konsystencję i przez to ciężko było pokroić placek :(
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
23.08.2012 12:57 odpowiedz
Jak kupujesz gotową masę krówkową, to nie trzeba jej gotować. Gotuje się mleko skondensowane aby uzyskać kajmak, ale są dość dobre masy gotowe, co ułatwia przygotowanie ciasta.
Gość
Gość
23.08.2012 11:58 odpowiedz
mam pytanie czy masę kajmakową muszę gotować czy po prostu otwieram puszkę i łącze z miękkim masłem
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
21.04.2011 22:12 odpowiedz
Dwa budynie w 450 ml. Inaczej byłby całkiem płynny :)
Kamuska
Kamuska
21.04.2011 21:04 odpowiedz
Witaj!! Właśnie zabieram się do "pieczenia" tego pysznego ciasta ale mam pytanko czy każdy budyń ugotować w 450 ml mleka czy dwa budynie w 450 ml mleka. Chciałabym się upewnić, zwłaszcza, że teściowa będzie w święta zajadać. WESOŁYCH ŚWIĄT ŻYCZĘ
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.04.2011 22:06 odpowiedz
Ha ha no nie wiem, jakoś samo tak wyszło ;) Cieszę sie że Ci smakuje i dziękuję, że zostawiłas komentarz :) Pozdrawiam :)
ester.0
11.04.2011 21:41 odpowiedz
Zrobiłam wczoraj, łatwe i proste w przygotowaniu, a smak to poprostu "niebo w gebie" :)). Kasiu jak ty to robisz ze twoje ciasto jest tak równiutko ukrojone?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.03.2011 21:29 odpowiedz
To pewnie zależy od kajmaku :) Jeśli jest kupny, powinien byc ok, a jeśli robiony w domu, to następnym razem proponuję przedłużyc gotowanie o 15 minut :) Ja nie kroję między herbatnikami, ale ja zawsze odstawiam je na 2-3 dni do lodówki zanim w ogóle je ruszymy. Wiem, wiem - może byc cięzko ;) Ale wtedy herbatniki zdążą zmięknąc i ciasto łatwo się kroi :)
Pozdrawiam i cieszę się, ze ciasto przypadło do gustu :)
elkaa13
10.03.2011 11:02 odpowiedz
Ciasto jest przepyszne, robiłam już raz, a jutro zrobię ponownie na urodziny męża. Mam tylko jedno pytanko, czy ciasto trzeba kroić pomiędzy herbatnikami? - ostatnio tak kroiłam i trochę mi masa kajmakowa wypływała, a u Pani jest tak ślicznie.
P.S. Coffee Cake wyszło przepyszne :)
krycha
krycha
09.01.2011 22:27 odpowiedz
pszepis ok, tez takie robie, chcialam jednak powiedziec ze puszke z mlekiem mozna otworzyc juz po godzince, niekoniecznie nastepnego dnia:) pzdr
Roman
Roman
22.12.2010 19:00 odpowiedz
Pani Kasiu,fajnie wygląda już robię,zawsze robiła siostra ale troszkę inaczej(prawdę mówiąc,to nie pamiętam jak),teraz jest w angli i ja robię,napewno wyjdzie,pozdrawiam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
12.12.2010 12:58 odpowiedz
Pani Moniko pięknie dziękuję za zgłoszenie mi sprawy. Napisałam już do zarządcy NK i do samej osoby zamieszczającej zdjęcia i zobaczymy, jaki będzie finał.
Jestem niezmiernie wdzięczna i cieszę się, że mogę liczyc na lojalnośc moich czytelników :)
Pozdrawiam ciepło,
Kasia
Gość
Gość
11.12.2010 23:41 odpowiedz
Pani Kasiu,
przyznam szczerze, że jestem na Pani blogu pierwszy raz. Myślę, że zainteresuje Panią, że zdjęcie ciasta z Pani blogu razem z opisem zgłoszono do konkursu na nk.pl o tutaj http://nk.pl/#przebojowebabeczki/gallery/album/3/189" rel="nofollow">nk.pl/#przebojowebabeczki/gallery/album/3/189 . Moim zdaniem to narusza Pani prawa autorskie. Pozdrawiam, Monika
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
09.08.2010 13:39 odpowiedz
Wszysto będzie ok :)
cashmere85
09.08.2010 12:12 odpowiedz
Kasiu, czy po tych kilku dniach w lodówce ze śmietaną będzie wszystko ok? W sensie nie zepsuje się ani nie popłynie? Chciałabym zrobić to ciasto jutro (we wtorek), a podać w sobotę.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
17.05.2010 20:45 odpowiedz
Super, że Wam smakowało :) Pozdrawiam :)
hania
hania
17.05.2010 12:54 odpowiedz
postanowiłam poeksperymentować i 3 BIT zrobiłam na Dzień Taty. Rewelacja, wydzielałam małe porcyjki, ale i tak po 4rech dniach została tylko blaszka do umycia. Pycha!!!!!!!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
29.04.2010 11:51 odpowiedz
Cieszę się, że smakowało i składam urodzinowe życzenia :) Wszystkiego Naj :)
kamilcia_w
29.04.2010 11:11 odpowiedz
Ciasto jest mega słodkie, dziś w pracy wszyscy zachwalali mojego urodzinowego 3BIT'a.
Nie wierzyłam, że wyjdzie mi tak ładne jak Twoje, a muszę się pochwalić że jestem z siebie dumna. Dodatkowym atutem jest fakt, że robi się je ekspresowo. Wróciłam do domu ok 22 po 14h pracy i wizycie w sklepie, wstawiłam budyń, odpaliłam mikser, chwile po 23 już leżałam w łóżku, a ciasto przegryzało się w lodówce.
tompol72
06.04.2010 07:58 odpowiedz
Ciasto z gatunku tych, ktore nie moga sie nie udac :) I rzeczywiscie najlepsze jest po kilku dniach. Mozna wiec je spokojnie zrobic na impreze kilka dni wczesniej a nie w ostatnicj chwili. Ale najwazniejsze ze jest efektowne i na prawde przepyszne :)
prawie krakuska
prawie krakuska
23.03.2010 12:29 odpowiedz
wspaniały przepis!! ciasto zrobiło furorę i musiałam wydrukować twój przepis wszystkim ciotkom:) następne przepisy już czekają na wypróbowanie. będę tu regularnie zaglądać!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
06.03.2010 18:37 odpowiedz
Dokładnie to samo :)
hmmmmmmmm
hmmmmmmmm
06.03.2010 17:07 odpowiedz
Czy masa kajmakowa to to samo co krówkowa?
Pajączek
Pajączek
05.03.2010 20:58 odpowiedz
Jeśli ktoś ma wątpliwości, proszę się nie wahać. Zrobiłam placuszek i wszyscy zachwalają jego smak. Niebo w gębie! Jest przy tym banalny w wykonaniu, mówi to początkująca kucharka ;)
Dziękuję bardzo za przepis, na pewno nie raz 3BIT zagości w moim domu :))
Pozdrawiam
ekaterina
ekaterina
13.02.2010 22:50 odpowiedz
witam ponownie! tego ciasta z Twojego blogu również próbowałam, jestem wielką fanką kajmaku toteż się skusiłam. oczywiście wyszło przepyszne. jednak jeśli pozwolisz to kilka poprawek: do ubijanej śmietany warto dodać tylko jedną łyżkę cukru-pudru, gdyż ciasto dzięki kajmakowi jest wystarczająco słodkie i z dwoma łyżkami może wyjść za mdłe. ciasto możemy równie dobrze posypać kakaem. a jeśli ktoś lubi dopracowywać to przepysznie jest posypać tarkowaną GORZKĄ czekoladą i kakaem - wówczas jest wyśmienite.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
09.02.2010 23:00 odpowiedz
Fifa - masło nie miesza się z budyniem, jeśli dodaje się je do budyniu. bardzo istotne jest, żeby do miękkiego, rozbitego już mikserem masła dodawac po trochę budyniu i wtedy zawsze się udaje :)

Proponuję jeszcze jedno podejście, bo warto :)
1  2