11

Kremowy pasztet grzybowy z galaretką




Ostatnio jestem dość monotematyczna. Ciągle tylko grzyby i grzyby. No ale sami powiedzcie jak nie korzystać, tym bardziej, że świeżutkie dostawy przyjeżdżają pod same drzwi :)

A dzisiejsza propozycja to pokryty galaretką kremowy pasztet, z dodatkiem fasoli, soczewicy i migdałów. Świetny nie tylko jako dodatek do świeżej bagietki, ale też jako smarowidło do krakersów czy chrupkiego pieczywa. 

W składnikach podane jest opcjonalnie również wino, które polecam jako dodatek raczej tym, którzy lubią taki akcent smakowy. 

 

Składniki:

* 750 g świeżych podgrzybków

* 100 g zielonej soczewicy

* 1 puszka białej fasoli (ok. 200-240 g po odsączeniu)

* 60 g mąki z orzechów włoskich lub migdałów (ja użyłam migdałów)

* 1 duża cebula

* 2 ząbki czosnku

* 2 łyżki masła

* 1 pełna łyżeczka świeżych listków tymianku 

* sól i pieprz do smaku

* 50 ml białego wina (opcjonalnie)

Galaretka

* 80 ml wrzątku

* 1 łyżeczka żelatyny

* 2 łyżki ciemnego sosu sojowego

Drobno posiekaną cebulę podsmażamy na maśle do miękkości. Mniej więcej w połowie smażenia dodajemy posiekany czosnek. (Jeśli zdecydujecie się dodać wino, należy wlać go do cebuli kiedy już będzie miękka i całość gotować do całkowitego odparowania). 

Do podsmażonej cebuli dodajemy pokrojone w drobną kostkę grzyby, sporą szczyptę soli i pieprzu oraz tymianek. Dolewamy ok. 50 ml wody i dusimy do czasu aż grzyby zmiękną. Odstawiamy do wystygnięcia. 

Soczewicę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 30 minut. Kiedy napęcznieje dodajemy odrobinę soli i gotujemy do miękkości, około 25-30 minut. Odcedzoną soczewicę odstawiamy do wystygnięcia. 

Fasolę, soczewicę, grzyby oraz orzechy łączymy w malakserze i miksujemy do chwili powstania jednolitej pasty, którą doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

Pasztet przekładamy do dwóch miseczek i wyrównujemy ich wierzch. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania galaretki. 

Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i dodajemy sos sojowy. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Kiedy galaretka zacznie delikatnie tężeć przelewamy ją na pasztet i ponownie umieszczamy go w lodówce, najlepiej na całą noc. 

Smacznego :)

INNE PRZEPISY NA PASZTETY

 Pasztet z bobu

 Pasztet z zielonej soczewicy z kurkami i orzechami

 Pasztet drobiowy na winie

 Pasztet rybny

 Pasztet sojowo pomidorowy

 Pasztet drobiowy z musem owocowym

 Pasztet z borowikami


Opublikowano: 18 września 2017
Kategoria: Inne
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (11)
MAGDA
MAGDA
29.11.2017 13:41 odpowiedz
Pasztet wygląda smakowicie , wypróbuję na pewno :) a możesz mi napisać jakiej firmy są krakersy na zdjęciu , mają fajny kształt. P .s
uwielbiam Twoje zdjęcia mają charakter. Pozdrawiam :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
27.09.2017 07:45 odpowiedz
Obawiam się, że po rozmrożeniu może być niesmaczny.
Gość
Gość
27.09.2017 00:02 odpowiedz
Czy ten pasztet można zamrozić?
codojedzenia
23.09.2017 22:09 odpowiedz
Pyszności! Chyba tak sobie zrobię!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
23.09.2017 21:06 odpowiedz
Myślę, że w szczelnie zamkniętym słoiku tydzień na pewno wytrzyma.
Iza
Iza
23.09.2017 19:47 odpowiedz
Ile taki pasztet moze stac?
Melvit
22.09.2017 09:58 odpowiedz
Uwielbiam takie domowe przetwory. W sam raz na jesienne i zimowe kolacje :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
21.09.2017 11:43 odpowiedz
Tak, można użyć pieczarek.
A może masz dostęp do grzybów suszonych? Fajnie by było dodać do pieczarek kilka ugotowanych grzybów, by jednak pasztet miał ten charakterystyczny posmak :)
Aguś kulinarnie
Aguś kulinarnie
20.09.2017 19:59 odpowiedz
Wygląda fantastycznie i chętnie bym spróbowała,ale niestety nie mam dostępu do świeżych grzybów,wiem,że smak się zmieni,ale czy można je zastąpić pieczarkami?
KaFka
18.09.2017 18:05 odpowiedz
Oj jakie pyszne!
Zuza
18.09.2017 10:18 odpowiedz
jaka pyszność!