8

Chrzanowy pasztet jajeczno porowy


 

Dzisiaj mam dla Was bardzo prosty przepis na pasztet jajeczny z duszonym porem oraz serkiem chrzanowym. Jeśli jednak oczekujecie intensywnie chrzanowego smaku, to konieczne będzie dodanie również chrzanu tartego. Do masy jajecznej możecie też dodać 2-3 łyżki posiekanego koperku lub pęczek szczypiorku.  

Składniki:

* 12 jajek ugotowanych na twardo

* 4 jajka surowe

* 2 pory (biała część)

* 1 opakowanie serka chrzanowego (np. Almette)

* 1-2 łyżeczki tartego chrzanu 

* 2 łyżki masła

* 1,5 łyżki kaszy manny

* 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku

* sól i pieprz do smaku

Pory kroimy w cienkie półtalarki i smażymy na maśle do miękkości, a następnie odstawiamy do wystygnięcia. 

Ugotowane jajka kroimy w kostkę. 

Surowe jajka łączymy z serkiem oraz chrzanem i mieszamy energicznie do czasu powstania jednolitej masy, do której następnie dodajemy pora. Kiedy składniki się połączą dodajemy pokrojone jajka, kaszę, czosnek oraz sól i pieprz do smaku. 

Keksówkę o wymiarach 10x25 cm wykładamy papierem do pieczenia, który dodatkowo smarujemy olejem. Przelewamy do niej masę jajeczną i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 50 minut. 

Po wyjęciu z piekarnika pasztet odstawiamy do całkowitego wystudzenia zanim wyjmiemy go z formy (najlepiej dodatkowo wstawić go na całą noc do lodówki). 

Smacznego :)


Opublikowano: 20 marca 2018
Tagi: chrzan jajka por
Kategoria: Śniadania, Wielkanoc, Inne
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (8)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
27.03.2018 08:08 odpowiedz
Na przykład startymi na grubych oczkach i podsmażonymi (aby całkowicie pozbyć się wody) pieczarkami.
Iza
Iza
24.03.2018 18:05 odpowiedz
Czym można zastąpić pora?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
21.03.2018 15:28 odpowiedz
Myślę, że można go przygotować 2 dni przed Świętami, ponieważ 4 dni w lodówce, szczelnie zapakowany, powinien bez problemu wytrzymać.
Monia
Monia
21.03.2018 13:03 odpowiedz
jak długo można przechowywać taki pasztet?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
20.03.2018 23:55 odpowiedz
Gawka - Oba! :)
gawka
gawka
20.03.2018 20:22 odpowiedz
I teraz nie wiem, który zrobić na święta - ten czy ten jajeczny z pieczarkami z Twojego starego przepisu.
Dorota
20.03.2018 19:14 odpowiedz
Na pewno przygotuję ten pasztet:)
Zuza
20.03.2018 15:48 odpowiedz
chrzanowy! <3 <3 ale musi być pyszny